h

Provincie gaat SP voorstel betere busbereikbaarheid ZGT ziekenhuizen Almelo en Hengelo uitvoeren

19 februari 2015

Provincie gaat SP voorstel betere busbereikbaarheid ZGT ziekenhuizen Almelo en Hengelo uitvoeren

Foto: SP Hengelo

De provincie gaat met de regio het probleem van de slechte bereikbaarheid van de ZGT ziekenhuizen in Almelo en Hengelo vanuit de stadscentra onderzoeken en bekijken of die verbeterd kan worden met directe buslijnen. De SP fractie had daarvoor in de Statenvergadering van 18 februari een motie ingediend en die werd met grote meerderheid aangenomen. Slechts D66 en PvdA gaven geen steun aan dit voorstel.

Sinds de fusie van de twee ziekenhuizen zijn bepaalde specialismen nu geconcentreerd in één van beide ziekenhuizen en daarmee verdwenen in de andere locatie. Hierdoor zijn ze slechter bereikbaar voor een deel van de inwoners.

Het verdwijnen van dergelijke specialisaties leidde tot heftige protesten bij de inwoners van beide steden, met name vanwege de grotere afstand en dus langere reistijd tot dergelijke belangrijke ziekenhuisafdelingen. Dit geldt vooral voor mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Deze verslechtering geldt niet alleen voor patiënten maar ook voor hun familie, hun mantelzorgers en andere bezoekers.

SP Statenlid Marianne Breedijk: "Een snelle check laat zien dat een gemiddelde reistijd van iemand van Hengelo naar het Almelose ziekenhuis – hemelsbreed een afstand van 13 km – met de bus al gauw een uur bedraagt. In de avonduren kan dit oplopen tot anderhalf uur voor een enkele reis naar het ziekenhuis. Dat moet en kan echt korter en ik ben blij dat een meerderheid in de staten dat ook vindt. En dat de provincie dat nu gaat onderzoeken."

U bent hier