h

Ledenvergadering SP blij met onderhandelingsresultaat nieuwe coalitie

1 mei 2014

Ledenvergadering SP blij met onderhandelingsresultaat nieuwe coalitie

De ledenvergadering van de SP in Hengelo heeft op 30 april het onderhandelingsresultaat voor de vorming van de nieuwe coalitie van SP, CDA, D66 en PvdA als positief beoordeelt. Unaniem werd het coalitieakkoord aangenomen als basis voor samenwerking in het Hengelose college voor de komende periode van vier jaar. 

Bijzondere waardering was er voor Mariska ten Heuw die in tweede instantie als formateur de leiding moest nemen in het proces tot coalitievorming. De voortvarendheid waarmee dat gebeurde en het uiteindelijke resultaat kreeg volle steun.

Vooral het feit dat ernaar wordt gestreefd om het sociale beleid overeind te houden en het uiterste zal worden gedaan om de gevolgen van de financiële crisis niet af te wentelen op de meest kwetsbare mensen in de samenleving werd benadrukt als zeer essentieel. De leden konden de campagne-inzet van de SP, nl. "100 % Sociaal" voldoende terug vinden in het akkoord met de andere partijen.

Mariska ten Heuw zal opnieuw wethouder worden. Dit keer met een verzwaarde portefeuille: Naast Sociale zaken en Economische zaken zal ze ook de verantwoordelijkheid voor Financiën en het grondbedrijf voor haar rekening nemen.

De vergadering stond in dat kader ook nog een moment stil bij het feit dat deze SP wethouder binnen het college toch ook om andere redenen een bijzondere plaats inneemt omdat ze ervoor kiest om niet het volle wethoudersalaris als inkomen te ontvangen, maar dit af te dragen aan de partij en daarvoor in plaats een beduidend lager, maar respectabel, inkomen te ontvangen.

William van den Heuvel

Hoewel hij nog als een van de onderhandelaars zijn hand heeft gehad in het coalitieakkoord werd afscheid genomen van William van de Heuvel als raadslid. Gedurende 12 jaar was hij raadslid voor de SP en werd geprezen als iemand die zeer consequent en gedegen zijn geluid in de raad heeft laten horen, vooral op het gebied van de grote projecten als Hart van Zuid, Lange Wemen en Warmtenet, maar ook als financieel specialist van de fractie. De SP fractie heeft met zijn inbreng haar aanzien versterkt van een kritische maar inhoudelijk zeer gedegen partij met een keur aan alternatieven.

De ledenvergadering zette William in het bijzonder in de bloemen, met de kanttekening dat hij nu als eerste reserve weer op een opvolgingsplek voor het raadswerk staat.

U bent hier