h

Vorming nieuw college in nieuwe fase

1 april 2014

Vorming nieuw college in nieuwe fase

De resultaten van de verkiezingen in Hengelo hebben uitgewezen dat de vorming van een college vele mogelijkheden biedt. De SP kwam met de grootste stemmenwinst als grootste uit de bus met 7 zetels, evenveel als Prohengelo. Die partij kreeg 500 meer stemmen en nam dan ook de leiding bij het zoeken naar mogelijkheden voor de vorming van een nieuw college.

Na ruim een  week bleek dat bij gesprekken geleid door de informateur van Prohengelo, Gezinus Knegt, er nog geen zicht was op een combinatie van partijen waarmee een formatie gestart kon worden. De heer Knegt stelde daarop voor een externe informateur aan te stellen die ook een combinatie zonder Prohengelo zou kunnen onderzoeken, iets waar hij zelf zich als informateur niet toe bereid verklaarde. Daarop hebben D66 en SP aangegeven dat wat hen betreft nu de mogelijkheid om een college te vormen van SP D66 aangevuld met CDA en PvdA de voorkeur vormde. Daarmee staan alle andere combinaties voor het vormen van een college op een tweede plan. Dit vanwege het feit dat de PvdA aangaf niet in een college met Prohengelo deel te willen nemen en de SP had aangegeven niet met de VVD te willen besturen.

Dit betekent dat informateur Knegt zijn opdracht tot informatie heeft teruggegeven en de SP nu het voortouw neemt in de informatie, te weten het inventariseren van de mogelijkheden te komen tot een college van SP CDA D66 en PvdA.

U bent hier