h

SP wil inschatting risico's warmtenet bij stadsverwarming

26 juli 2013

SP wil inschatting risico's warmtenet bij stadsverwarming

De SP fractie heeft vragen bij het aansluiten van wooncomplexen op warmtenet. Onlangs werd bekend dat de gemeente Hengelo Warmtenet met Enschedese stadsverwarmingprojecten wil laten fuseren.

Vincent MulderMet de toenemende verbetering van warmte-isolatie in woningen wordt echter daardoor ook het rendement van dergelijke grootschalige warmtenetten kleiner. Ook stelt de SP tevens de vraag welke consequenties een uitspraak van de rechtbank in Almelo eerder deze maand heeft waarbij een inwoner van Enschede wiens woning is aangesloten binnen een stadsverwarmingproject, niet verplicht is om voor de stadsverwarmingaansluiting te betalen.

SP raadslid Vincent Mulder: “Het lijkt ons dat Warmtenet Hengelo zich meer dan op aansluiten van woningen moet gaan richten op het aansluiten van bedrijven en instellingen. De trend met de woningwarmte-isolatie is zodanig dat mensen steeds minder energie in de woningen zullen verbruiken. Dat is bij nieuwbouw zo, maar dat zal ook voor bestaande woningen moeten gelden. Verhuurders zullen die bestaande wooncomplexen grondig moeten renoveren en isoleren. En dat betekent dat stadsverwarming daar minder rendabel zal worden. Voor Warmtenet Hengelo willen wij weten wat dit voor risico inhoudt. Het is overheidsgeld wat je niet roekeloos moet investeren."

De SP fractie wil snel inzage in het onderzoeksrapport wat aan de basis ligt van de voorgenomen fusie van warmtenetten in Enschede en Hengelo.

De vragen van de SP-fractie.

U bent hier