h

Privatisering openbaar vervoer leidt tot verarming.

3 juli 2013

Privatisering openbaar vervoer leidt tot verarming.

De busdienst van Oldenzaal naar Hengelo (een gedeelte van Lijn 60) gaat verdwijnen. Zonder enig overleg en inspraak is besloten dat per 14 december deze dienst vervalt. Hiervoor in de plaats komt een stadsbus met een aansluiting op de Trein naar Hengelo.

De Oldenzaalse SP-afdeling in oprichting heeft in met een enquête onder de buspasagiers onderzocht wat de gevolgen zijn van deze maatregel. Hieronder wat cijfers:

  • 80% van de passagiers meerdere malen per week van deze verbinding gebruik maakt (60% maakt zelfs dagelijks gebruik van deze lijn.)
  • 22% van de mensen stapt uit vóór het NS station in Hengelo wat dus niet meer kan als je met de trein gaat welke het alternatief voor deze busverbinding zal zijn.
  • 58% stapt over op het NS station in Hengelo om met de trein of bus verder te reizen. Nu is er met de bus een aansluiting op de Intercity richting Deventer/Amsterdam. De trein uit Oldenzaal (het alternatief) heeft een wachttijd van 20 minuten op de Intercity.
  • 62% van de mensen geeft aan naar school te gaan met de bus, 22% gaat naar het werk.
  • Maarliefst 73% vindt dat de bestemming moeilijker bereikbaar wordt door deze maatregel waarbij vertraging als hoofdoorzaak wordt aangewezen (55% van alle passagiers ondervindt vertraging).

Verder blijkt dat de bus in de spitsuren overvol is en dat tijdens de rest van de dag ook redelijk gebruik van wordt gemaakt. Uit de verdere reacties blijkt dat een aansluiting op de Intercity noodzakelijk wordt geacht en dat men zeker niet blij is dat deze maatregelen zomaar worden genomen zonder dat men er over wordt ingelicht. Ook de nu nog rechtstreekse verbinding met Hengelo noord vervalt. De haltes tussen Hengelo en Oldenzaal zijn straks helemaal niet meer of erg moeilijk per openbaar vervoer te bereiken.

De Oldenzaalse SP'ers hebben diverse organisaties hiervan op de hoogte gesteld en zijn van plan om na de vakantie een handtekeningen aktie te gaan houden om de opheffing tegen te gaan.

De Hogeschool Edith Stein in Hengelo liet in een reaktie al weten blij te zijn met deze aktie en men wil de studenten hierover inlichten en wellicht wordt er ook aktie ondernomen.

U bent hier