h

Hengelose Raad steunt protest tegen verdwijnen banen in de regio

30 maart 2013

Hengelose Raad steunt protest tegen verdwijnen banen in de regio

In een motie heeft de Hengelose Raad zich voltallig uitgesproken tegen de door het Kabinet voorgenomen sluiting van De Karelskamp, Oldenkotte en Niendure, drie instellingen in het Oosten van Overijsel en Gelderland.

Minister Teeven heeft het plan om 29 gevangenissen en tbs instellingen in Nederland te sluiten. Daar horen ook deze drie instellingen in Twente en de Achterhoek bij.
Dat is om meerdere redenen een heel slecht plan: ten eerste worden er meer dan 3000 banen geschrapt van medewerkers. Daarmee verdwijnt hele specifieke en praktische kennis uit het gevangeniswezen, want men kan met die ervaring nergens anders terecht. Hoewel Teeven zegt 'kwetsbare regio's' te ontzien is dat voor Twente en de Achterhoek geenszins het geval.
Voor de werknemers die ontslag wordt aangezegd is het maar de vraag of er een 'sociaal plan' komt. Bijvoorbeeld voor het personeel in Oldenkotte is dat niet zeker.
Maar ook is het slecht omdat met deze megabezuiniging op het gevangeniswezen ook de aanpak van resocialisatie van gevangenen, het belangrijke voorkomen van recidive (herhaling van crimineel gedrag) in het afvoerputje wordt gegooid. En dat is slecht voor de gevangenen en voor de hele samenleving. Het is niet wenselijk, dat meerdere criminelen in een cel zitten of dat criminelen met een enkelbandje thuis zitten, hun praktijken vanuit huis kunnen voortzetten of dat ze een paar dagen na hun vergrijp in uw buurt werken of rondlopen.
Het college gaat zich samen met andere gemeenten in Twente en Gelderland in den Haag inzetten voor het open houden van deze instellingen.

Opvallend gewiebel van ProHengelo

Jansen en Knecht van Pro Hengelo

Een dergelijke afkeuring van landelijk beleid kan meestal op gehoon rekenen van ProHengelo, met als reden dat we in Hengelo niet gaan over landelijk beleid.
Raadslid Vincent Mulder wilde weten waarom de voltallige fractie van deze partij nu wel voor deze 'landelijke' motie stemde en vorige maand niet toen het ging om protest tegen regeringsplannen over de bezuinigingen in de thuiszorg. Fractievoorzitter Gezinus Knegt antwoordde dat het hier nu ging om behoud van regionale banen, waarop Mulder hem terechtwees: "De motie die de heer Leo Janssen van Pro Hengelo toen niet steunde ging om in totaal honderdduizenden banen van huishoudelijke hulpen, waaronder ettelijke honderden lokale banen hier in Hengelo. " "Landelijk beleid treft in grote mate de werkgelegenheid in Hengelo, en dus helpt het niet je kop in het zand te steken bij wat er uit den Haag op ons afkomt", aldus Mulder.

U bent hier