h

’Midden in een crisis is extra bezuinigen onverantwoord’

6 juni 2012

’Midden in een crisis is extra bezuinigen onverantwoord’

De gemeente Hengelo heeft in 2011 niet slecht geboerd, volgens SP raadslid William van den Heuvel. Met name de verkoop van gemeentegrond voor de ontwikkeling van woningen en bedrijven is goed te noemen.

Wiliam van den HeuvelEr is echter een grote negatieve trend. En die ligt volgens van den Heuvel in het feit dat het Rijk steeds meer bezuinigd op de bijdragen aan de gemeenten, terwijl die gemeenten bijvoorbeeld op de bijstand veel meer moeten uitgeven. Voor Hengelo is dat verschil 16,5 %. De gemeente draait daar zelf voor op. De afspraak dat het Rijk in gevallen van een overschrijding boven de 10 % zou gaan aanvullen lijkt nu op losse schroeven te staan.
Van den Heuvel: “Omdat de uitgaven op de bijstand verplichte uitgaven zijn die voor het grootste deel worden bepaald door de conjunctuur en het rijksbeleid zijn de tekorten nauwelijks door de gemeenten te beïnvloeden. De SP vindt het een kwalijke zaak dat het rijk op deze manier haar tekorten afwentelt op de gemeenten.”

Ondanks het goede jaar blijft de financiële positie van de gemeente zorgelijk door de hoge schulden en de lage reserves. “Dit is vooral de erfenis van vorige colleges die in de financieel goede tijden hebben nagelaten om de reserves op peil te brengen. Zodra er weer financieel betere tijden aanbreken zal er wat de SP betreft prioriteit moeten worden gegeven aan het herstellen van de reserves.”aldus van den Heuvel. “Wij zijn er echter niet voor om midden in de crisis met extra bezuinigingen een begrotingsoverschot te creëren dat in de algemene reserve kan worden gestopt. Het is al moeilijk genoeg om de bezuinigingen te vinden die nodig zijn om de begroting sluitend te houden. Nog verdergaande bezuinigingen zouden tot een maatschappelijk schade kunnen leiden die wij onaanvaardbaar vinden.”

U bent hier