h

De Nieuwe Woningnood

5 april 2012

De Nieuwe Woningnood

Op maandagavond 2 april hield de SP in het Hengelose industriemuseum het HEIM een openbare discussieavond over de nieuwe woningnood. De discussie werd ingeleid door SP Tweede Kamerlid Paulus Jansen.

vlnr Vincent Mulder, Peter Pinkhaar en Paulus Jansen
vlnr Vincent Mulder, Peter Pinkhaar en Paulus Jansen

Paulus Jansen gaf in het kort de ontwikkeling aan van de woningbouwcorporaties sinds de verzelfstandiging in 1994. Kritiek had hij op de megafusies die er her en der hebben plaatsgevonden waardoor de betrokkenheid met de huurders is verloren gegaan. Ook kritiseerde hij de bouwactiviteiten van sommige corporaties die niet tot de kerntaak betaalbare huisvesting voor de mensen met lagere inkomens horen en de enorme salarissen die daarmee gepaard zijn gegaan. Onbegrijpelijk vond hij het dat de corporaties winstbelasting krijgen opgelegd door de rijksoverheid terwijl het statutair juist instellingen zijn zonder winstoogmerk. Onrechtvaardig vond hij het dat huurders moeten gaan meebetalen aan de huursubsidie terwijl de eigenaren van woningen dat niet hoeven. Huurders dragen op die manier tweemaal bij, eenmaal via de belasting en eenmaal via de huur.

Ook directeur Pinkhaar van Welbions was aanwezig en hij ging in zijn bijdrage in op de lokale situatie in Hengelo. Hij gaf aan dat de corporatie niet alleen maar sloopt, zoals in Veldwijk en de Berflo Es, Klein Driene en de Hengelose Es, maar ook nieuwe woningen bouwt in deze wijken. Hij werd er echter op gewezen dat in Hengelo er heel veel kale vlaktes zijn ontstaan doordat ondoordacht woningen zijn gesloopt zonder concrete plannen voor nieuwbouw. Dat levert een zogenaamd prairielandschap op. Ook ging de discussie over de dreiging van nieuwe prairies bij de sloop van huizen in de Goudenregenstraat en bij 243 woningen in de Hengelose Es.

SP voorzitter Vincent Mulder maande Welbions om de sloophamer niet in te zetten voordat er reële en concrete plannen zijn voor het direct na de sloop bouwen van nieuwe betaalbare woningen. Ook aanwezig was de nieuwe huurdersbelangenvereniging Ookbions. Het bestuur is sinds een half jaar aangetreden en riep alle huurders op om lid te worden van hun vereniging.

U bent hier