h

Eurocrisis en Pensioenen: Brussel en Den Haag laten de gewone Griek en de gewone man, ook in Hengelo, betalen

26 juli 2011

Eurocrisis en Pensioenen: Brussel en Den Haag laten de gewone Griek en de gewone man, ook in Hengelo, betalen

Met een gehoor van 70 belangstellenden vond op 14 juli een discussie- en informatiebijeenkomst plaats in het HEIM. De SP Hengelo organiseerde deze avond met het oog op de crises in het grote geld: Het bijna failliet van Eurolanden als Griekenland en Portugal en de situatie van de Nederlandse pensioenfondsen.

Sprekers waren zeer uitgesproken in hun mening over de huidige crisis in de Europese Unie.
De crisis in de financiele wereld toont nu aan dat het pact van de Eurolanden op zeer zwakke basis gesloten is en voor veel Europeanen grote risico's met zich meebrengt. En die risico's lijken weer te worden afgewenteld op de mensen met lagere inkomens, de gewone Europese man en vrouw.

William van den HeuvelWilliam van den Heuvel, raadslid in Hengelo, opende de avond met een heldere blik op de huidige situatie in Europa en een appel tot samenwerking tussen alle gewone Europeanen. Vervolgens werd een 15 minuten durende cartoonfilm getoond over het ontstaan van Europa en de keuze waar we nu voorstaan: ofwel sociale samenwerking tussen de Europese regeringen en hun bevolking of een superstaat Europa met een Europese regering.

Hans van Heijningen, de landelijk secretaris van de SP, gaf verslag van zijn bevindingen tijdens een recente ontmoeting met Grieken op een rondreis met SP leider Emile Roemer in Griekenland.

Pensioenen
Vervolgens ging het over de andere kwestie van het grote geld: Onze pensioenen.
Paul UlenbeltSP Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt legde na een verhelderend filmpje haarfijn bloot wat de dilemma's zijn. Dat die minder ingrijpend zijn dan
dit kabinet en Donner willen doen geloven maakte hij snel duidelijk.
De conclusie van de avond werd door de belangstellenden duidelijk verwoord: De Eurocommissie in Brussel en de neo-liberale gedoogregering in Den Haag zijn geen knip voor de neus waard waar het gaat om het zeker stellen van het verdiende spaargeld van de Nederlandse werknemers. Sterker nog, ze gebruiken de crisis om de topmannen in de financiële wereld vrij te pleiten van schuld en ze nieuw kapitaal toe te schuiven voor hun Eurofiele wensen en plannen. "Wanneer trekken we op naar Den Haag?" was dan ook de roep aan het eind van de bijeenkomst.

Pokerpensioen

U bent hier