h

Wie redt de postbode?

8 juni 2011

Wie redt de postbode?

Logo Red de PostbodePostNL (voorheen TNT/PostNL) is volgens Pro Hengelo in hoog tempo bezig om een nieuwe organisatiestructuur op te bouwen, waarbij de bestaande postbodes eind 2011 hun baan zullen gaan verliezen en nieuwe (goedkopere) medewerkers onder de naam ‘postbezorgers’ met een veel lager salaris vanuit depots/garages moeten gaan werken.

Volgens Pro Hengelo werken deze mensen onder slechte omstandigheden vanuit garageboxen en veroorzaken ze overlast in de buurt, doordat er auto’s af en aan rijden. De wethouder laat weten dat er geen handhavingsverzoek door burgers is ingediend, maar Pro Hengelo vindt het dan te kort door de bocht om te constateren dat er dan ook geen overlast zou zijn. De partij gaat zelfs zo ver te stellen dat ze de rol van de wethouder ‘dubieus, niet sociaal en hypocriet’ vinden.

Wat vindt de SP hiervan?
Het Hengelo's Weekblad vroeg zich af hoe de SP-fractie tegen de zienswijze van Pro Hengelo aankijkt dat wethouder Mariska ten Heuw de postbodes in de kou laat staan?

SP fractievoorzitter Floor van Grouw: “De SP heeft zich samen met de vakbonden en de postbodes steeds heftig verzet tegen de liberalisering van de postmarkt. Zoals bij veel van deze neoliberale voorstellen onder ‘Paars’ heeft de SP als roepende in de woestijn dit niet kunnen voorkomen. Desondanks strijdt zij voor het behoud van werk en werknemersrechten van de postbodes bij TNT en strijdt zij voor vaste aanstellingen van werknemers bij alle postbedrijven. In die strijd hebben we andere partijen nooit gezien.

“Met de liberalisering is echter de trend ingezet om goedkopere part-time postbestellers, aan te stellen, te beginnen bij de concurrentie als Sandd en Metropost, maar inmiddels ook al langer bij TNT. Postbestellers sorteren hun eigen post thuis, onder vaak niet ideale omstandigheden.

“De post wordt al sinds langere tijd bij de bezorgers thuis gebracht. Dat gebeurt onder ander ook via een tweetal garageboxen. In die depots wordt geen post gesorteerd. Het zijn dus geen werkplekken. Veel beter zou de situatie zijn als de post zoals voorheen alleen in postsorteercentra zou kunnen worden gesorteerd, ook voor de postbezorgers. Maar dat is met de liberalisering van de postmarkt de nek om gedraaid en er is de keuze gemaakt voor het thuis sorteren door postbestellers. Dat mag je het Hengelose college niet in de schoenen schuiven, door te suggereren dat er wordt toegestaan dat mensen in garageboxen hun post staan te sorteren."

Pro Hengelo loopt weg
“Daar waar het landelijke politieke besluiten betreft geeft Pro Hengelo niet thuis. Zo liep de fractie afgelopen week provocatief weg toen de raad zich uitsprak tegen de verslechterende situatie voor de sociale werkvoorziening onder de huidige kabinetsplannen. Landelijke politiek, daar hebben ze niks mee. Maar Hengelo heeft wel te maken met de (gevolgen van) landelijke politiek….”

SP steunt stakende TNT-medewerkers
Hengelose postbodes bij grote landelijke demonstratie
Red de Postbode

U bent hier