h

SP: Geen verdere bezuinigingen op cultuur

20 april 2011

SP: Geen verdere bezuinigingen op cultuur

Voor SP fractievoorzitter Floor van Grouw zijn meer bezuinigingen op cultuurvoorzieningen in Hengelo een ongewenste zoekrichting voor het voldoen aan de grote bezuinigingsopgave waar de gemeente zich voor gesteld ziet.

In een herontwerp van de kadernota wordt voorgesteld om 150.000 euro extra te vinden als bezuiniging binnen de culturele instellingen en nog eens 100.000 - 150.000 op de bibliotheek.

Voor de SP zijn de al eerder vastgestelde bezuinigingen, de 5% subsidiekorting op de personeelslasten, voorlopig het eindpunt.
Van Grouw: "Het Rabotheater, Metropool maar ook het Heim hebben de afgelopen jaren steeds extra geld nodig gehad om hun tekorten te kunnen dekken. Nieuwe bezuinigingen zullen dan ook alleen maar resulteren in meer verliezen. Naast de 5% subsidiekorting op de personeelslasten willen we nu dus geen extra bezuiniging opleggen." De SP fractie bereidt een motie voor waarbij dit in de raadsvergadering van 26 april zal worden vastgelegd. Het aankondigen van de sluiting van het bibliotheekfiliaal door de bibliotheekdirecteur is voor van Grouw dan ook een geval van ver voor de troepen vooruit. Het is dan ook een zeer voorbarige, maar ook voor de SP ook een volstrekt onwenselijke reactie van de bibliotheek.

Volgens de SP is er nog veel te winnen bij meer samenwerken. De gemeente zou hierin een belangrijke faciliterende en leidende rol moeten spelen, waarbij over de schutting van de eigen instelling heen gekeken en buiten de gebaande paden gegaan moet worden. Het aanstellen van een trainee is daarbij wellicht een goede optie.

U bent hier