Emile Roemer start met eerste handtekening de campagne
Emile Roemer start met eerste handtekening de campagne
In een druk bezet Metropool was het Emile Roemer die de zaal vol belangstellenden liet zien dat het niet alleen om woorden gaat, maar ook om daden. Met een pennenstreek zette hij de eerste handtekening onder de eis voor het behoud van de kraamafdeling in het Almelose ziekenhuis. De start van een storm van protest tegen het bizarre voorstel van de fusiedirectie van de ZGT ziekenhuizen in Almelo en Hengelo.
Roemer: "Juist waar we nu door onderzoek wijzer zijn dat er in Nederland te veel baby's sterven door te laat aankomen in ziekenhuizen gaat een directie hier over tot het dichtgooien van een centrum waar meer dan 1000 bevallingen per jaar worden uitgevoerd. Al die mensen uit Almelo, maar ook uit heel Noordoost Twente worden nu aangewezen op ziekenhuizen op meer dan een kwartier tot een half uur afstand. Volstrekt onverantwoord. Almelo heeft recht op een volwaardig ziekenhuis met alle belangrijke zorgfuncties. Verloskunde is geen specialiteit waar je wel even voor naar een andere stad wilt reizen..."
Een zichtbaar verontwaardigde Roemer zette met zijn handtekening het begin van een grootscheeps verzet in gang. De meer dan honderdvijftig aanwezigen volgden zijn voorbeeld!
Met een fatsoenlijke baan een onfatsoenlijk salaris
Met SP wethouder Mariska ten Heuw nam Roemer kort het enerverende afgelopen jaar door. Terwijl hijzelf van gewoon Kamerlid SP fractievoorzitter werd en de SP naar een goede verkiezingsuitslag leidde, is Mariska ten Heuw afgelopen jaar van fractievoorzitter nu wethouder in Hengelo geworden. Hun grote gemeenschappelijke noemer is dan ook het verzet tegen het huidige rechtse gedoogkabinet. Emile Roemer: "Ik heb diep respect, Mariska, dat jij hier onder de huidige rechtse gure Haagse wind probeert met een links college deze gemeente sociaal te houden. En dat vereist stuurmanskunst, zeker in de komende jaren, want wat Rutte met zijn kabinet over de gemeenten uitstrooit is niet mis. Miljarden worden er bezuinigd op de mensen die het geld juist het hardst nodig hebben, de zieken, de mensen in de bijstand, de mensen in de sociale werkvoorziening, de studenten, de ouderen met en zonder pensioenen, en niet te vergeten de werkende armen. Want inmiddels is het in dit land zo ver gekomen dat mensen met een fatsoenlijke baan een onfatsoenlijk salaris krijgen.
Liberalisering van de postmarkt: vervangen postbodes door goedkopere krachten en het regent klachten
in gesprek met postbode Saskia Stolk: 'Ze gaan ook het sorteercentrum hier sluiten'.
Daarna ging hij in gesprek met de Hengelose postbode Saskia Stolk, die in Hengelo met tientallen postbodes in protest kwamen tegen de maatregelen door de liberalisering van de postmarkt. Ze vertelde hoe langzamerhand de postbesteller de plaats overneemt van de postbode. Wat het verschil is? Stolk: "de postbode heeft nog steeds een vast contract en een redelijk salaris, de postbesteller wordt parttime ingehuurd, moet de post zelf thuis gaan sorteren en krijgt een ondermaats uurloon. En dus worden de postbodes er uit gewerkt en vervangen door goedkopere krachten. Ons beroep wordt niet meer erkend, niet meer betaald. Het regent klachten. En nu zetten ze ook in de krant dat het postsorteercentrum gaat sluiten"
Lijsttrekker SP Overijssel: Gemeenten bezuinigen op armoedebeleid terwijl de provincie bulkt van het geld
In een gesprek met SP lijsttrekker voor de statenverkiezingen van Overijssel Frank Futselaar bleek dat het geld op de verkeerde plek zit. Futselaar: "De provincie weet van gekkigheid niet waar ze het geld aan uit moeten geven. Het ene na het andere megalomane project wordt gefinancierd. En dat terwijl er in gemeenten waar er geen SP in het college zit er nu al bezuinigd wordt op armoedebeleid."
Futselaar en Roemer: Laat het goederenvervoer varen!
Futselaar noemde als belangrijkste SP speerpunten voor Overijssel het stoppen van de onhaalbare en onzinnige plannen voor luchthaven Twente, het - letterlijk - laten varen van meer goederenvervoer door Twente en de IJsselstreek, het sterk verbeteren van het openbaar vervoer, (zoals het Hengelose gratis met de bus voor 65 plus) en het overeind houden van Natuurbehoud in Overijsselse natuurgebieden.
2 maart wordt de dag van Protest tegen dit Kabinet!
Roemer en Futselaar beaamden beide dat 2 maart, zoals Rutte het zelf aankondigde, de test moet zijn voor dit kabinet. Roemer: "Deze verkiezingen gaan maar voor een klein deel over wat mensen met de provincie willen. Belangrijker is dat de uitslag bepaalt op hoeveel steun dit kabinet kan rekenen in de Eerste Kamer. Rutte noemt het een test. Wij roepen 2 maart uit tot de dag van Protest!