h

SP onderzoek onder Hengelose winkeliers: Voldoende koopzondagen

15 december 2010

SP onderzoek onder Hengelose winkeliers: Voldoende koopzondagen

Als uitkomsten van een onderzoek onder Hengelose winkeliers komt de SP tot de conclusie dat vooral de kleinere winkeliers niet zitten te wachten op uitbreiding van het aantal koopzondagen. Ook heeft men last van meer koopzondagen voor supermarkten. Dit zijn in het kort de conclusies als beschreven in het onderzoeksrapport dat de SP uitbrengt onder de titel 'Koopzondagen in Hengelo niet heilig!'.

supermarkt

De aanleiding voor deze enquete, waar meer dan 50 winkeliers aan deelnamen, is de groeiende vraag naar meer zondagopenstelling onder met name de grote winkelketens, waaronder de supermarkten. In Hengelo leidde dit naast de ontheffingsmogelijkheid voor vier supermarkten om op alle zondagmiddagen open te mogen zijn ook tot het illegaal opengaan van een viertal andere superfilialen. De gemeente heeft in de huidige verordening een mogelijkheid om 5 winkels onder een zogenaamde avondwinkelregime toe te laten. Dit geeft echter een ongelijke concurrentiesituatie onder supermarktwinkeliers.

Volgens SP fractievoorzitter Floor van Grouw was dit alles een gerede aanleiding om onderzoek te doen naar met name de mening van de kleinere winkeliers in Hengelo over de winkelsluitingstijden. Van Grouw: "Wanneer er onder druk van de wens van groepen consumenten voor meer koopzondagen er niet gekeken wordt wat de consequenties zijn voor winkelpersoneel van met name de kleinere ondernemers dan vermorzel je mogelijk een groep werknemers als je meer zondagen openstelt. Ons is dan ook gebleken dat de economische positie van het gros van de Hengelose winkels in gevaar komt wanneer we meer dan de huidige 12 koopzondagen toestaan. Bovendien is ons duidelijk geworden dat met het opengaan van de supermarkten op alle zondagen er een groot aantal kleinere winkeliers is in de winkelcentra die de nek om gedraaid dreigt te worden."

Daarom stelt de SP voor om niet meer dan de huidige 12 koopzondagen toe te staan, wat er komend jaar in de praktijk er op neer komt dat de consument op 18 zondagen (een derde van de zondagen in het jaar) in Hengelo kan gaan winkelen. De vastlegging van12 koopzondagen gelden namelijk voor de winkels in de binnenstad en afzonderlijk voor de winkels in de andere delen van de stad en Westermaat-Plein. Daarbij zijn er 6 zondagen gezamenlijk. Ook is de partij van mening dat uit concurrentie oogpunt openstelling van supermarktfilialen op alle zondagen schadelijk is voor een groot aantal kleinere winkels en dus ongewenst.

Het rapport 'Koopzondagen in Hengelo niet heilig!'.

U bent hier