h

ROOD ondersteunt studentenacties Enschede

18 december 2010

ROOD ondersteunt studentenacties Enschede

Koud, koud, koud was het: lage temperaturen en veel natte sneeuw. Desondanks trotseerden enkele honderden studenten van Saxion en de Universiteit Twente deze koude om te protesteren tegen de plannen van het kabinet Rutte om studenten die extra tijd nodig hebben voor hun studie te beboeten.

Oudere en jonge SP leden (ROOD) in de kou voor Saxion
Oudere en jonge SP leden (ROOD) in de kou voor Saxion protesteren tegen “langstudeerboete”"

Doe je langer dan een jaar extra over je bachelor krijg je een “langstudeerboete” van € 3000,- euro; doe je daarna nog eens meer dan een jaar langer over je masters nog eens € 3000,- extra. Daarnaast bestaat het plan om voor een tweejarige master je nog eens € 6000,- in rekening te brengen. Terwijl juist deze variant is bedoeld voor studenten met talent die ons toekomstig kenniskapitaal gaan vormen. De SP vindt dit heel vreemde standpunten voor een kabinet dat de mond vol heeft over Nederland kenniseconomie als belangrijk middel om uit de economische recessie te komen. Meerdere SP-leden uit Hengelo en Enschede, waaronder meerdere jonge ROOD leden die zelf studeren aan een van beide instituten, ondersteunden daarom de studenten, door als enige politiek partij mee te lopen in de mars. Gezamenlijk werd halt gehouden op het Van Heekplein om aldaar de kenniseconomie ten grave te dragen. Het laatste stukje naar de oude markt werd dan ook geheel in stijl zwijgend afgelegd.

Juist de kenniseconomie waar Nederland het in de slag met landen als China en India op termijn van moet hebben, wordt zo systematisch om zeep gebracht. Alleen in de voorgeschreven tijd veel (boeken)kennis op doen en vooral geen andere, o zo belangrijke maatschappelijke en levenservaringen. Tenminste voor het grote gros van de studenten die niet toevallig een rijke pa heeft. Terug naar de vijftiger jaren; studeren slechts voor de rijken en weer allemaal lid van het Corps. Premier Mark Rutte heeft toch zelf ook beduidend langer over zijn studie gedaan?
Op de oude markt werden de studenten verwelkomt met warme soep en glühwein op eerst weer een beetje op temperatuur te komen. Daarna spraken enkele vertegenwoordigers van de lokale politiek en bestuurders van beide kennisinstituten over deze “kortzichtige bezuiniging”. Op korte termijn spaart het geld, op lange kost het een veelvoud. Je zou toch van zittende ministers en staatssecretarissen, die nagenoeg allemaal hoger onderwijs genoten hebben, iets meer inzicht en verstand verwachten. Als Nederland de boot wil missen…..
De SP houdt dan ook “conservatief” vast aan goed en voor een iedereen betaalbaar hoger onderwijs om Nederland ook na 2014 verder te helpen en niet dan de rekening gepresenteerd te krijgen.

U bent hier