h

SP: Raad moet verantwoordelijkheid nemen in de Hengelose Es

9 september 2010

SP: Raad moet verantwoordelijkheid nemen in de Hengelose Es

De SP heeft in de raadscommissie de situatie van de bewoners van 243 laagbouwwoningen in de Hengelose Es aan de orde gesteld. Na onthullend onderzoek van de SP over de slechte woonomstandigheden van de bewoners besloot de woningcorporatie Welbions eind vorig jaar deze woningen te slopen. Bewoners eisten daarop een gezondheidskundig onderzoek vanwege de vele klachten over vocht schimmel en aandoeningen van de huid en luchtwegen. Welbions weigerde een dergelijk onderzoek voor de hele buurt en ging evenmin in op de eis voor compensatie voor de aangetoonde hogere stookkosten van de bewoners.


Waar Welbions bewoners adviseerde de vochtproblemen met flink stoken en ventileren te lijf te gaan betaalden bewoners aantoonbaar jaarlijks honderden euro’s meer stookkosten.
SP raadslid Vincent Mulder confronteerde de andere partijen in de raadscommissie met deze feiten en stelde hij voor om Welbions de wacht aan te zeggen. Mulder: “De gemeente mag niet wegkijken als bewoners van een hele buurt op een dergelijke manier worden behandeld. De gemeente heeft een zware plicht om goede huisvesting te garanderen voor huurders. Als we dat overlaten aan Welbions, de enige wooncorporatie in Hengelo, dan laat de Raad de bewoners in de kou staan”
Namens de SP fractie bracht hij drie concrete zaken in waar de Raad op zou moeten toezien dat ze geregeld worden:
1. Compensatie voor de aantoonbaar hogere stookkosten, die de bewoners gemaakt hebben vanwege de vochtproblemen en het advies om daarom flink te stoken.
2. Opvolgen van het advies van de Huurcommissie door Welbions om de slechte staat van de woningen via een netto compensatie aan alle huurders door te berekenen . Want alleen dan houden bewoners met een huurtoeslag er ook nog iets aan over, wat met huurverlaging nauwelijks het geval is.
3. Mogelijkheid voor alle bewoners die dat willen om na de sloop en de herbouw van de woningen terug te kunnen keren in de wijk in een goede en betaalbare woning. Die toezegging zal Welbions concreet moeten doen door hen ook volwaardig te betrekken bij de plannen voor de herbouw van de buurt na de sloop.
De SP zal in de eerstvolgende vergadering hiertoe een uitspraak van de Gemeeenteraad vragen.
------------------------------------------------
Voor inlichtingen:
Vincent Mulder
06-12322722

U bent hier