h

Bewoners sloopwoningen Hengelose Es krijgen terugkeergarantie

25 september 2010

Bewoners sloopwoningen Hengelose Es krijgen terugkeergarantie

Raadsbrede steun voor SP voorstel
Er moet snel een plan komen voor de ontwikkeling van nieuwe betaalbare woningen in de Hengelose Es, waarbij de bewoners van de huidige 243 sloopwoningen terug kunnen keren in hun wijk.

Dat is de conclusie van een uitspraak van de Hengelose gemeenteraad op voorstel van de SP fractie.

De raad droeg de wethouder van volkshuisvesting Jan Bron op om dit te gaan bepleiten in een samenwerkingsovereenkomst met woningcorporatie Welbions. Welbions weigerde tot dusverre een dergelijke garantie aan de bewoners af te geven.

SP raadslid Vincent Mulder is blij met deze uitspraak van de raad: “Het is niet meer dan billijk om deze bewoners de terugkeergarantie naar betere woningen in hun eigen wijk te geven. Ze zullen nog tot 2014 in vocht en schimmel moeten leven. Dan kun je hen toch niet zonder redelijk vooruitzicht uit hun woning jagen. Deze mensen hebben bovendien jarenlang hoge stookkosten gehad. Zouden zij het dan verdienen om nu als woonnomaden de wijk uitgejaagd te worden? Nee, dat kan Welbions niet maken, en dat is waarvan nu ook de raad eindelijk overtuigd is geraakt.”
De SP voert al jaren de stijd samen met de Hengelose Es bewoners voor betere woonomstandigheden. Toen november vorig jaar uit een SP onderzoek bleek dat een grote meerderheid serieuze gezondheidsklachten had besloot Welbions niet de oorzaken aan te pakken, maar kwam met een sloopplan. Nu pas is Welbions gedwongen om het recht op terugkeer van de bewoners te garanderen. De strijd om compensatie van de te hoge stookkosten gaat nog door. Mulder: “Welbions heeft onder druk al wel een huurverlaging moeten doorvoeren, maar blijft halsstarrig weigeren de bewoners te compenseren voor hun te hoge energierekeningen. ”We zullen de komende tijd de druk blijven opvoeren om ook daarin de bewoners te laten krijgen waar ze recht op hebben.”

U bent hier