h

Laat de goederentrein varen

17 augustus 2010

Laat de goederentrein varen

De SP in Hengelo roept bewoners op om actief in verzet te komen tegen de geplande uitbreiding van het goederenvervoer op het spoor van de IJssellijn en de Twentelijn. Het Rijk wil enkele tientallen goederentreinen een nieuwe route geven zodat er in de Randstad meer personentreinen kunnen gaan rijden. De uitbreiding kan neerkomen op wel 80 extra goederentreinen per dag met alle gevolgen voor de drukte op het spoor en de bewoners langs de spoorlijn.

schip onder spoorbrug

Vanwege de plannen moeten minimaal 40 goederentreinen per dag gaan omrijden. Het is de bedoeling om deze treinen vanaf de Betuweroute bij Elst via de IJssellijn en Twentelijn naar Duitsland te laten rijden. De treinen komen door dichtbevolkt gebied waar veel bewoners al veel problemen hebben door de huidige goederentreinen.

De SP heeft in de Provinciale Staten van Gelderland en Overijssel en in de Tweede Kamer aandacht voor de problemen gevraagd die door het verplaatsen van de goederentreinen worden veroorzaakt.
SP-raadslid Vincent Mulder: “Met de tientallen nieuwe goederentreinen wordt het drukker en onrustiger en onveiliger langs het spoor. De trillingen en geluidsoverlast zullen toenemen. Deze plannen sporen niet. De SP vindt dat die goederentreinen moeten gaan varen: niet meer goederenvervoer per spoor maar via de binnenvaart. Als de goederentreinen toch komen, moeten er stevige maatregelen worden genomen om de overlast te verminderen”.

De Tweede Kamer houdt op 8 september een hoorzitting over de plannen. Tot die tijd zullen SP-afdelingen langs de IJssellijn en Twentelijn aan de slag gaan met acties.

De SP Hengelo haalt handtekeningen op voor de campagne “laat de goederentrein varen."
In Hengelo wordt deze week gestart met de actie waarbij bewoners langs de spoorlijn wordt gevraagd een petitie te ondertekenen. De petitie is ook te ondertekenen op de website www.laatdegoederentreinvaren.nl. Ook kunnen ze hun protest met behulp van raamposters kenbaar maken.

De actiekrant

U bent hier