h

SP eist helderheid legitimatiebewijs voor stemmers

31 mei 2010

SP eist helderheid legitimatiebewijs voor stemmers

De SP fractie in Hengelo heeft het Hengelose gemeentebestuur opgeroepen om snel het misverstand over kiezerslegitimatie bij het stemmen op 9 juni op te helderen.

Overheid moet foute informatie oproepkaart herstellen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart was het voor het eerst noodzakelijk voor alle kiezers om een geldig identiteitsbewijs te tonen. Dit zorgde voor treurige situaties, met name onder oudere mensen die wilden stemmen, maar dat niet konden vanwege een verlopen identiteitsbewijs. Bij de landelijke evaluatie van die verkiezingen is gebleken dat ruim 60.000 mensen daardoor hun stem niet uit konden brengen. Daarop is onlangs door de regering de legitimatieplicht versoepeld, waardoor mensen die een identiteitsbewijs tonen dat maximaal 5 jaar is verlopen toch kunnen stemmen. Echter op de oproepkaart voor de verkiezingen die de mensen hebben ontvangen staat nog steeds dat slechts met een geldig identiteitsbewijs (paspoort, ID kaart of rijbewijs) gestemd mag worden.
Volgens SP raadlid Vincent Mulder zijn met name trouwe kiezers bijzonder teleurgesteld bij het zien van die eis op de oproepkaart. Men is boos over zoveel bureaucratie, waar het om het democratisch recht gaat voor elke burger om te kunnen stemmen. Mulder: "Mensen bellen ons met heel veel teleurstelling dat ze klaarblijkelijk opnieuw niet kunnen stemmen. Vele oude mensen waren niet in staat om persoonlijk bij de balie een nieuw identiteitsbewijs aan te vragen. Ik heb daarom het Hengelose gemeentebestuur voorgesteld om dit foute bericht op de stemoproepkaart via een huis aan huisbericht te rectificeren."

Inmiddels heeft SP Tweede Kamerlid Ronald van Raak deze kwestie bij de regering aan de orde gesteld.

Van Raak wil snel campagne over legitimatieplicht verkiezingen

U bent hier