h

SP eist opnieuw algeheel GGD onderzoek

7 april 2010

SP eist opnieuw algeheel GGD onderzoek

Woningcorporatie Welbions moet op basis van de bevindingen van de GGD naar aanleiding van concrete klachten van bewoners in de Hengelose Es met spoed zorgen voor andere woningen voor een tiental bewoners.

Eind november vorig jaar presenteerde de SP haar onderzoek naar gezondheidsklachten en problemen met de woningen onder de 243 laagbouwwoningen in de Hengelose Es. Met de bewoners stelde de SP toen vast dat de omvang van de gezondheidsproblemen dermate groot was dat een breed GGD onderzoek noodzakelijk zou zijn onder alle mensen met klachten.

Welbions moet eindelijk start maken met oplossen problemen bewoners Hengelose Es

vochtschadeNa een aanvankelijke weigering van woningcorporatie Welbions om de GGD een dergelijk onderzoek te laten doen in de Hengelose Es werden bewoners opgeroepen om zich met hun klachten dan maar zelf bij Welbions te melden die ze naar de GGD doorverwees. Dat heeft nu in acht van tien gevallen tot resultaat geleid.

Een pleidooi van de SP in de gemeenteraad om een algeheel onderzoek per motie af te dwingen haalde het in januari net niet. Op basis van de uitkomst van dit resultaat op individuele basis wil de SP nu dat Welbions alsnog een breed onderzoek gaat doen in de hele wijk. Dit, mede omdat Welbions zelf het recht van bewoners zich voor een GGD onderzoek aan te melden heeft beperkt tot 5 april jongstleden.

ziek kind
Kinderen worden ziek door vochtige woningen

SP raadslid Vincent Mulder: "Uit de enquête die bewoners zelf met de SP vorig jaar heeft gehouden bleek dat 65 % van de mensen gezondheidsklachten heeft die direct of indirect te maken hebben met de slechte woningen. Met de aanpak waarbij mensen zelf zich bij Welbions moeten melden ligt de bewijslast bij de bewoners. Dat is voor Welbions wel een gemakkelijke positie, maar doet onrecht aan die mensen die door nalatigheid van Welbions hun gezondheid in de waagschaal gesteld zien".

De SP zal er binnenkort nogmaals met klem bij Welbions op aandringen om zelf de GGD een buurtbreed onderzoek te laten doen.
Ook zal de SP binnenkort komen met de resultaten van een vervolgonderzoek naar de hoge stookkosten die bewoners op advies van Welbions gemaakt hebben om de overlast van vocht en kou te bestrijden.


Welbions durft niet goed.

Onderzoeksrapport Hengelose Es

U bent hier