h

Hengelose Es bewoners zetten bij Welbions de ramen open

22 april 2010

Hengelose Es bewoners zetten bij Welbions de ramen open

Door tientallen bewoners van de Hengelose Es en leden van de SP is vanmiddag het rapport "Flink Stoken en Goed Ventileren" aangeboden aan een van de directeuren van Welbions de heer Pinkhaar. Voordat ze overgingen tot het overhandigen van dit onderzoek naar de te hoge stookkosten zetten ze de ramen van deze woningcorporatie flink open. Want dat advies hebben bewoners jarenlang gekregen om zelf de problemen met vocht in hun woningen maar op te lossen.

actie in gebouw Welbions

Eerder deze week presenteerde de SP resultaten van een onderzoek naar de energiekosten van de laagbouwwoningen week voor tientallen bewoners in de Hengelose Es. Dit onderzoek heeft de SP samen met het Buurtcomité in maart gedaan door van tientallen bewoners de stookkosten over 2009 te vergelijken met de stookkosten in vergelijkbare andere woningen over dezelfde periode.

Marnix Morsink (tweede van rechts) biedt het onderzoeksrapport aan directeur Pinkhaar(rechts) aan
Marnix Morsink (tweede van rechts) biedt het onderzoeksrapport aan directeur Pinkhaar(rechts) aan

Als belangrijkste resultaat kwam uit het onderzoek dat er per huishouden gemiddeld voor 21 euro per maand te veel is gestookt. Dit kon berekend worden door de stookkosten van de bewoners in de Hengelose Es te vergelijken met die van een andere vergelijkbare wijk zonder vochtproblemen. Ook bleek dat qua elektriciteit de bewoners gemiddeld juist zuiniger waren dan huishoudens in een vergelijkbare wijk.

Bewoners Hengelose Es eisen compensatie voor opvolgen  van stookadvies
Bewoners Hengelose Es eisen compensatie voor opvolgen van stookadvies

De resultaten van het onderzoek zijn voor de bewoners en de SP aanleiding om van Welbions een compensatie te eisen van de te hoge stookkosten voor alle bewoners. Voorgesteld wordt om voor de komende jaren tot de geplande sloop van de woningen in 2014 de bewoners met 40 euro per maand te compenseren. Ook voor bewoners die inmiddels verhuisd zijn of al eerder dan 2014 gaan verhuizen moet Welbions een compensatie betalen voor de te hoge stookkosten.

In een eerste reactie gaf de directeur Pinkhaar aan het rapport te zullen lezen, maar bij voorbaat niet de te hoge energiekosten te willen compenseren.

De SP zal eerst de verdere reactie van Welbions afwachten voordat ze tot verdere actie overgaat.

Flink stoken met de ramen open
Vochtoverlast en gezondheidsklachten
Het volledige enquêterapport en de aanbevelingen

U bent hier