h

Flink stoken met de ramen open

19 april 2010

Flink stoken met de ramen open

De SP presenteert aanstaande dinsdagavond 20 april de resultaten van een onderzoek naar de energiekosten van bewoners van de laagbouwwoningen in de Hengelose Es. Dit onderzoek heeft de SP samen met het Buurtcomité in maart gehouden door van tientallen bewoners de stookkosten over 2009 te vergelijken met de stookkosten in vergelijkbare andere woningen over dezelfde periode.

De resultaten van het onderzoek zijn voor de SP aanleiding om van Welbions een compensatie te eisen voor alle betrokken bewoners van de te hoge stookkosten. Voorgesteld wordt om voor de komende jaren tot de geplande sloop van de woningen in 2014 de bewoners maandelijks met 40 euro te compenseren. Ook voor bewoners die inmiddels verhuisd zijn of al eerder dan 2014 gaan verhuizen moet Welbions een compensatie betalen voor de te hoge stookkosten.

Advies Welbions kostte bewoners tientallen euro's per maand

Uit het onderzoek blijkt dat bewoners van de Hengelose Es in vergelijking met andere, in leeftijd en type vergelijkbare woningen ruim 400 kubieke meter gas per jaar meer verstoken. Met de gasprijs van 2009 is dat een bedrag van € 250,- per jaar te veel; iets meer dan € 20, - per maand. . Bij vergelijking van het elektriciteitsgebruik over dezelfde periode blijkt dat verbruik juist lager te zijn dan voor huishoudens in vergelijkbare woningen elders. Hengelose Es bewoners zijn met electriciteit dus eerder zuinig dan verkwistend. Er is dus ook geen reden aan te nemen dat ze met het stoken (gasverbruik) wel verkwistend zouden zijn. De hogere gasprijzen zijn niet anders te verklaren dan dat de bewoners het advies van Welbions hebben opgevolgd. Natuurlijk was de reden hiervoor om te veel vocht, kou en/of schimmel kwijt te raken. Omdat daardoor al jaren teveel aan gas is betaald, eist de SP met het bewonerscomité daarom voor de paar resterende jaren een extra korting op de huur van 40 euro per maand.
Aanleiding voor dit eigen onderzoek is de weigering van Welbions om hier zelf een onderzoek naar te doen. In november 2009 werd door SP en buurtcomité een breed onderzoek gedaan naar vochtproblemen en gezondheidsklachten in 242 “oude” laagbouwwoningen in deze buurt. Uit dat onderzoek kwamen bij verschillende bewoners klachten naar boven over hoge energierekeningen, juist door het jarenlange advies van Welbions zelf om de vochtproblemen te bestrijden door “flink te stoken en goed te ventileren”.
De SP besloot daarop om dan maar met de bewoners zelf dit onderzoek naar de stookkosten te doen.

Rapport Stookkosten Hengelose Es

U bent hier