h

Verkiezingsuitslag betekent behoud van sterke SP in de Hengelose raad

7 maart 2010

Verkiezingsuitslag betekent behoud van sterke SP in de Hengelose raad

De SP heeft in Hengelo haar positie weten vast te houden, maar met een raadszetel minder. Ook met vier raadszetels kan de SP in de raad haar constructieve, maar kritische rol blijven spelen. Wat leidt tot meer sociaal en menselijker beleid zullen we steunen, maar plannen die niet sociaal zijn en slecht uitpakken voor de Hengeloer zullen we niet steunen, maar bestrijden.

Mariska ten HeuwDe uitslag van de verkiezingen voor de gemeenteraad laten in Hengelo een heleboel opties open voor de samenstelling van het college. Opties MET en opties ZONDER de SP. Lijsttrekker en fractievoorzitter Mariska ten Heuw licht toe: "Op basis van de verkiezingsuitslag is het in ieder geval niet mogelijk dat de huidige coalitie doorgaat. Er zijn zonder meer vier of wellicht vijf partijen nodig om een college te smeden. Het CDA is als grootste partij nu eerst aan zet om te bepalen hoe zij de komende periode ingaan. Ik verwacht daarbij dat ze een zware informatieronde zullen inlassen, waarbij een informateur bij alle partijen gaat verkennen wat mogelijkheden zijn voor een nieuw college en welke speerpunten daarbij aan de orde zijn". Ten Heuw laat er geen misverstand over bestaan hoe de SP deze informatieronde ingaat. "Ik heb altijd gezegd, dat de SP in Hengelo klaar is om mee te gaan besturen. Dat zijn we nog steeds, maar ook ons past enige bescheidenheid na het verlies van een zetel. Daarnaast is het zo, dat een college met de SP er in ook daadwerkelijk iets moet veranderen in Hengelo. Wij willen graag meeregeren, maar niet tot elke prijs. Dat betekent dat de volgende zaken voor ons zeer belangrijke inzet zijn:

  • geen bezuinigingen op het sociale beleid, zoals (bijzondere) bijstand, de Wmo en subsidies aan verenigingen en culturele instellingen;
  • investeringen in de wijken boven grootschalige nieuwe investeringen in de binnenstad en Hart van Zuid;
  • stoppen met slopen van betaalbare huurwoningen en inzetten op renovatie, hoger percentage sociale woningbouw dan 20% in nieuwbouwplannen om de achterstand in te halen;
  • op het gebied van verkeer en vervoer: duidelijk voorrang voor de fiets, stimuleren van openbaar vervoer en geen burgerluchthaven Twente.

U bent hier