h

Stop de sloper, renoveer en bouw goedkoper

28 februari 2010

Stop de sloper, renoveer en bouw goedkoper

De SP over de Woningnood in Hengelo

In de achter ons liggende jaren heeft het neoliberalisme diepe sporen achtergelaten op vrijwel alle terreinen van de samenleving. Of het nu gaat om het privatiseren van het spoor, de liberalisering van de energie, het
'moderniseren' van de wao en het zorgstelsel. Overal moet de vrije markt bepalen wat goed is voor de samenleving en worden de sociale verworvenheden afgebroken als niet meer van deze tijd.
Ook op het gebied van de sociale volkshuisvesting heeft de overheid zich teruggetrokken om plaats te maken voor de vrije markt. De prijs van sociale huurwoningen moet nu door de markt worden bepaald en een groot deel van de goedkope sociale huurwoningen kunnen worden gesloopt omdat ze niet meer aan de eisen van deze tijd zouden voldoen.

In Hengelo zijn meer dan 14.000 huishoudens ingeschreven voor een betaalbare huurwoning. Welbions gaat ondertussen gewoon verder met het slopen van de goedkoopste huurwoningen, die lang niet allemaal slecht zijn. Maar nergens worden er tegen vergelijkbare prijzen huurwoningen bijgebouwd. Op tientallen plaatsen in de stad liggen de met hekken omheinde kale vlaktes waar wel gesloopt is, maar niet gebouwd wordt, en zeker geen betaalbare huurwoningen:
Veldwijk Zuid en Veldwijk Noord, in de Nijverheid de Elisabethstraat, op Backenhagen en in Klein Driene en straks in de Hengelose Es. Het gaat in totaal om meer dan 2.000 betaalbare woningen die gesloopt zijn,
of op de lijst van te slopen woningen staan: allemaal goedkope huurwoningen met een huur van minder dan 350 euro (nog altijd meer dan 750 gulden) die voorgoed verdwijnen en waarvoor alleen maar dure huurwoningen
van meer dan 490 euro (meer dan duizend gulden) terugkomen.

De SP is in Hengelo de enige partij die zich tegen deze kaalslag te weer stelt, en die ook een goed alternatief heeft: Welbions zou daartoe ondersteund door de gemeente op grote schaal huurwoningen moeten renoveren.
Niet alleen de noodzakelijke voorzieningen in de woningen verbeteren, maar vooral ook isolatie aanbrengen. Daarmee kan er ook voor de huurders flink bespaart worden op energie. Dan worden ook alle huurders beter van het woningbouwbeleid.

Daarvandaan onze leus:
STOP DE SLOPER, RENOVEER EN BOUW GOEDKOPER !

STEM DAAROM WOENSDAG OP EEN PARTIJ WAAR U OOK DONDERDAG NOG WAT AAN HEBT !

Wachtlijstbelasting voor woningzoekenden in Hengelo
sloop en kaalslag op de Prairies van Hengelo
foto's van deze kale vlaktes in Hengelo

U bent hier