h

SP ontdekt mosquito bij oude postkantoor

24 februari 2010

SP ontdekt mosquito bij oude postkantoor

Ook in Hengelo hangt sinds kort een 'mosquito': Een piepkastje dat jongeren verjaagt door voor jongeren onverdraaglijk hoge pieptonen. Alleen voor personen onder de 25 jaar zijn de uiterst hoge tonen irritant hoorbaar. De SP ontdekte er één onder het afdakje van de voormalige ingang van het oude postkantoor aan de Beatrixstraat.

SP raadslid van Grouw: "In de buurt van het oude postkantoor in het portiek van een winkel aan de Emmaweg zaten wat jongeren te chillen". Op de vraag waarom ze daar zaten vertelden ze dat ze vroeger vaak bij het postkantoor stonden maar dat daar sinds kort zo'n rot-apparaat hangt: "We krijgen er hoofdpijn van en worden duizelig, we gaan nu dus maar wat verderop zitten".

De SP in Hengelo is fel tegenstander van het gebruik van deze jongerenverjaagkastjes. Van Grouw stelde de aanwezigheid ervan dan ook in de Gemeenteraad aan de orde: “Jongeren wegpiepen is niet alleen asociaal, maar ook nog eens zinloos. Hang ergens een Mosquito op, dan gaan de jongeren om de hoek staan. De overlast blijft terwijl alle jongeren weggepiept worden, en niet alleen echte overlastgevers.”

Wethouder Oude Alink (Groenlinks) zei verrast te zijn door het bestaan van de mosquito in de gemeente op die plek. Ook kon ze geen antwoord geven op de vragen van de SP over mogelijke gehoorschade voor kleine kinderen en wilde ze nog geen maatregelen nemen. Wel zegde ze toe contact op te nemen met de eigenaar en de GGD over de piepkast.

Al in 2008 stelde SP raadslid Floor van Grouw deze apparaatjes aan de orde in de gemeenteraad. "Zolang onduidelijk is of de pieptoon schade toebrengt aan het gehoor moeten ze verboden zijn" en "Ik vind deze methode een allerlaatste redmiddel, we moeten kijken of we goede plekken voor jongeren kunnen realiseren in plaats van ze op te jagen"

De SP wil dat de gemeente zo snel mogelijk met een verbod komt om dit soort kastjes in de openbare ruimte te plaatsen.

U bent hier