h

SP gaat voor kleinschalig VMBO in Hengelo

13 februari 2010

SP gaat voor kleinschalig VMBO in Hengelo

In Hengelo moet een nieuw gebouw voor het VMBO verrijzen. Misschien gedeeld in 2 stukjes maar dan wel vlak naast elkaar. De school moet meer dan 1400 leerlingen gaan bergen van zowel de theoretische tak van het VMBO als de praktijk kant. Voor de SP is dit een flink maatje te groot.

De SP vindt nieuwe of verbeterde gebouwen met goede voorzieningen voor het VMBO van groot belang. Op dit moment hebben de beide schoolbesturen: Carmel (met Grundel en Twickel) en OSG verschillende gebouwen staan. Samenwerken in één gebouw levert vele voordelen op. De SP vindt ook dat deze samenwerking vele voordelen biedt.

Toch kiest de SP voor een andere oplossing.
SP raadslid Floor van Grouw: "Schoolgebouwen moet je kleinschalig houden, de mensen moeten elkaar kunnen kennen. Afhankelijk van het soort leerlingen denken wij dat schoolgroottes tot maximaal 600 leerlingen optimaal zijn. Spreiding over bijvoorbeeld 3 gebouwen verdeeld over de stad heeft de voorkeur. Wij zouden dan kiezen voor één theoretisch VMBO, de vroegere MAVO en deze eventueel koppelen aan een bestaande school (of scholen) voor HAVO/VWO. Daarnaast gebouwen voor techniek en zorg/economie. Je kunt dan ook prima een vakcollege realiseren hetgeen de laatste tijd een hot item is. Doordat de theoretische en praktijk richtingen van de beide schoolbesturen worden samengevoegd kun je toch vele voordelen bereiken. Waarschijnlijk zal het dan ook nog handig zijn om een andere vorm van VMBO onderwijs zoals de Montessori school in een eigen gebouw te laten zitten."

De kleinere gebouwen bieden een betere werksfeer voor docenten en leerlingen en ook voldoende mogelijkheden om flexibel in te springen op veranderingen.

Waar moeten deze scholen dan komen. Hiervoor zijn volgens de SP voldoende mogelijkheden. Scholen en leerlingen (dus ook VMBO leerlingen) horen tussen de mensen thuis. Scholen plaats je in woonwijken met voorzieningen zoals winkels, busroutes, fietspaden enzovoorts. Scholen zet je niet op industrieterreinen waar scholieren geen andere mensen zien. Het Medaillon als lokatie voor een nieuwe VMBO school is dus wel een goede lokatie. Als je de scholen kleinschalig houdt is er ook eenvoudig een plek te vinden in bestaande wijken. Van Grouw: "Ook het opknappen van een aantal van de huidige schoolgebouwen is een optie. Dan moeten we wel goed nadenken over het feit dat het huidige onderwijs heel andere eisen stelt aan het ruimtegebruik dan in het verleden."

Leraren willen grens aan schoolgrootte
SP Rapport "De leraar aan het woord"

U bent hier