h

Gemeenten gaan onterecht rekening kredietcrisis betalen: actie is nodig!

10 februari 2010

Gemeenten gaan onterecht rekening kredietcrisis betalen: actie is nodig!

geldMisschien verbaast het dat de SP op de stelling: “De gemeentelijke belastingen mogen omhoog om de gevolgen van de economische crisis op te vangen” in de Hengelose Stemwijzer niet met een eenduidig NEE beantwoordt. Niemand betaalt toch graag meer belasting….

Mariska ten HeuwKlopt: ook de SP is niet vóór meer belastingen en zeker niet de gemeentelijke. De portemonnee van veel mensen is al tamelijk krap. Verhoging van de gemeentelijke belastingen is wat ons betreft alleen aanvaardbaar als we daardoor zaken die wij in Hengelo belangrijk vinden, zoals subsidies aan verenigingen en een fatsoenlijke thuiszorg, in stand kunnen houden. Maar aan de hele discussie rond een mogelijke verhoging van de OZB gaat iets anders vooraf, omdat de stelling een verband aanbrengt tussen belastingverhoging en de kredietcrisis.

De kredietcrisis veroorzaakt dat het Rijk de gemeenten grof gaat korten op haar inkomsten. Voor Hengelo wordt gesproken over een bedrag van wel € 15 miljoen per jaar (vanaf 2011). Op een totale begroting van ongeveer € 120 miljoen euro een onwaarschijnlijk groot bedrag. De kredietcrisis die door mismanagement en gegraai bij de banken is veroorzaakt dreigt nu te moeten worden terugbetaald door de gewone man, waarbij “pijnlijke keuzes”- zoals wethouder ter Ellen (CDA) al eens aankondigde – niet te vermijden zijn. De SP kent die pijnlijke keuzes van Ter Ellen wel …. hij houdt vast en zeker het Stadskantoor, WTC-gebouw of winkelcentrum in Hart van Zuid buiten de bezuinigingen. Maar wel pijnlijke keuzes maken in het armoedebeleid, de thuiszorg, subsidies aan instellingen, bezuinigingen op groen en investeringen in de wijken. Voor de SP onacceptabel.

Maar zijn de bezuinigingen zonder meer onafwendbaar? Wij vinden ze in elk geval onacceptabel. Waarom geen breed verzet van alle Nederlandse gemeenten tegen de plannen van het Rijk. Zou de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) als belangenbehartiger van de gemeenten daar niet het voortouw in moeten nemen? Het lijkt er in ieder geval niet op nu de voorzitter van diezelfde VNG, Annemarie Jorritsma van de VVD en burgemeester van Almere, wel erg makkelijk accepteert dat gemeenten “rekening moeten houden met forse kortingen op hun inkomsten”. Als de SP in het Hengelose college komt zullen wij de eerste zijn om vanuit het stadsbestuur het verzet daartegen te gaan aanvoeren!

Maar wat als er desondanks verminderde inkomsten zijn als gevolg van de kredietcrisis. Er blijft voor de gemeente dan één middel over om zelf extra inkomsten te krijgen en dat is de OZB (Onroerende Zaak Belasting). Belasting is nodig om dingen die van ons allemaal zijn van te betalen, zoals de zorg, het onderwijs en de politie. De meeste soorten belasting (o.a. inkomstenbelasting, loonbelasting, accijnzen, BTW (omzetbelasting) zijn landelijk. In de totale belastingopbrengst is het aandeel van gemeenten, waterschappen en provincies uitermate gering, namelijk slechts 4%. Verhoging van de OZB met 1,6 % levert in Hengelo € 250.000,- op: voor bewoners van een woning van rond de € 200.000,- betekent dit een stijging van ongeveer € 3,50 per jaar. Als daarmee belangrijke voorzieningen in stand kunnen worden gelaten is de SP niet op voorhand tegen verhoging van de OZB, temeer omdat de OZB nog enigszins uitgaat van het principe dat de sterkte schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Juist in een tijd van crisis is deze vorm van solidariteit gewenst.

10 februari 2010
Mariska ten Heuw,
SP lijsttrekker Hengelo
kandidaat wethouder financiën

U bent hier