h

Coalitiepartijen weigeren compensatie van te hoge stookkosten bewoners Hengelose Es

28 januari 2010

Coalitiepartijen weigeren compensatie van te hoge stookkosten bewoners Hengelose Es

De SP heeft in de raadsvergadering van 26 januari onvoldoende steun gekregen voor haar poging om de gemeente op te dragen een onderzoek te laten doen naar de torenhoge stookkosten van bewoners in de Hengelose Es. Op basis daarvan zou Welbions met een compensatie moeten komen voor de te hoge stookkosten van de bewoners.

Vincent MulderEen motie waarbij de SP hiertoe opriep werd niet door de coalitiepartijen, CDA, PvdA en Groenlinks, noch door de Christenunie ondersteund."Flink stoken en goed ventileren met de ramen open", dat was jarenlang het advies van de woningbouwcorporatie HBS Ons Belang - nu Welbions - aanbewoners om de vochtigheid en schimmel uit de woningen te weren. Maar tijdens de presentatie van het klachtenonderzoek door bewoners en de SP op 30 november kwam de directeur van Welbions, de heer Pinkhaar, met nieuws: De woningen bleken niet meer van deze tijd en zouden binnen vier jaar gesloopt worden. Bovendien zou Welbions stoppen bewoners met vochtoverlast te adviseren om flink te stoken met de ramen open.
vocht en schimmel bij ramen in woningen op de Hengelose Es
Vocht en schimmel bij ramen in woningen op de Hengelose Es

Voor de SP was dit reden om in de gemeenteraad het rapport te bespreken en te pleiten voor een compensatie voor de bewoners voor hun te hoge energiekosten. Tijdens het onderzoek is gebleken dat verschillende bewoners torenhoge energierekeningen moeten betalen. Zo betalen sommige bewoners in deze woningen 300 euro energiekosten per maand.

SP raadslid Vincent Mulder deed een dringend beroep op de raadsleden om Welbions zich rekenschap te laten geven van hun maatschappelijke taak: goede woningen tegen betaalbare prijzen, ook voor mensen met lagere inkomens. Mulder: "Deze partijen laten opnieuw hun hoofd hangen naar de woningcorporatie: Welbions kan wel de kerstijsbaan sponsoren, vooraan staan als het gaat om publiciteit, auto's laten rond rijden met 'Welbions Durft', maar wil deze gedupeerde bewoners met slechte woningen en torenhoge gasrekeningen niet hun ongemak vergoeden. Daar sluiten de Pvda, CDA, Groenlinks zich in stilte bij aan."

Omdat de andere partijen dat niet willen zal de SP zelf een onderzoek starten onder de bewoners naar de hoogte van hun energierekeningen.

U bent hier