h

Presentatie Actiecomité Klein Driene: stop de sloper; renoveren is stukken goedkoper!

23 december 2009

Presentatie Actiecomité Klein Driene: stop de sloper; renoveren is stukken goedkoper!

In het bijzijn van Welbions directeur Peter Pinkhaar en wethouder Jan Bron heeft het Actiecomité Klein Driene (AKD) haar visie gepresenteerd op wat er volgens de bewoners moet gebeuren in deze prachtige na-oorlogse woonwijk. Daarbij werden allereerst de ruim driehonderd handtekeningen aangeboden van bewoners die eisen dat het slopen in Klein Driene moet stoppen.

overhandiging van de handtekeningen
Egbert Voorthuijzen (AKD) overhandigt de handtekeningen aan Pinkhaar (Welbions) en Bron (gemeente)

Vervolgens onderstreepte AKD woordvoerder Egbert Voorthuijzen dat de bewoners zich niet goed geïnformeerd voelen en ze betrokken willen worden bij de renovatie van hun woningen. Ook zo stelde hij willen ze niet sluipenderwijs geconfronteerd worden met sloop, zoals het sinds de sloop van de Händelstraat nu de tactiek lijkt van de woningcorporatie.

Na dit betoog legde AKD lid, Martin Groenendaal, haarfijn uit dat renovatie volgens de prijsopgaves van klusbedrijven en kleinere aannemers een volstrekt haalbare kaart is. De kosten voor woningisolatie, dubbel glas en spouwisolatie bedragen per woning niet meer dan enkele duizenden euro's, terwijl daarbij het wooncomfort en de reductie in energieprijzen voor de huurders wel sterk zullen stijgen. Het AKD vraagt zich af waarom Welbions zo laks is met renovatie. Het lijkt er op alsof de verpaupering van de buurt de treurzang vormt tot een uiteindelijke sloop van de buurt.

Maar dat mag in Klein Driene niet gebeuren. Het is een fantastische buurt waarin de bewoners met plezier willen blijven wonen. Daarbij wordt de buurt door nationale architecten geprezen om zijn stempelstructuur, waarbij gebruikt gemaakt werd van hofjes van dezelfde bouwstructuur, met verschillende woningen. Dat moet behouden blijven, aldus het Actiecomité.

Door gemeente en Welbions, werd dit laatste beaamd en de leden van het actiecomité aangeboden om in het vervolg bij de gesprekken over de plannen bij te wonen. Dit aanbod werd niet afgeslagen, maar men blijft het daarbij kritisch volgen en de bewoners op de hoogte houden van de richting van de plannen. Met name de huizen tussen Bachstraat en de Oldenzaalsestraat lijken op iets langere termijn het loodje te moeten leggen. Verzet daartegen is nodig, net als tegen de onnodige sloop in verband met een toekomstig buurtwinkelcentrum.

Actie tegen sloop betaalbare woningen
Eis tot Sloopstop leidt tot veel reacties.
Presentatie van het Actiecomitee

U bent hier