h

Bewoners Hengelose Es willen massaal dat er NU wat aan hun problemen gedaan wordt!

23 december 2009

Bewoners Hengelose Es willen massaal dat er NU wat aan hun problemen gedaan wordt!

Tientallen bewoners van de Hengelose Es kwamen bij de presentatie van de resultaten van het buurtonderzoek over de woonomstandigheden in de buurt. Een aantal buurtbewoners had samen met leden van de SP een onderzoek gedaan onder 240 bewoners in de laagbouwwoningen van de Hengelose Es. Aanleiding was de aanhoudende klachten over vochtoverlast en gezondheidsklachten bij een toenemend aantal bewoners.

Ten overstaan van een van de directeuren van Welbions, Pinkhaar werden door SP lid Marnix Morsink de schokkende resultaten gepresenteerd.

Een zaal vol boze bewoners
Een zaal vol boze bewoners die eisen dat er niet opnieuw jaren gewacht wordt.

In allerijl had vlak voor de presentatie de woningcorporatie Welbions de bewoners laten weten de woningen in 2014 te willen slopen. Dit was voor vormt echter, zo bleek, voor veel bewoners geen oplossing. Ze willen nu een oplossing voor hun gezondheidsproblemen, jeuk, uitslag, hoesten en longaandoeningen.

Vochtproblemen in de woning
Vochtproblemen in de woning.

Met de SP eisen ze dat er een onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak van hun gezondheidsklachten. Ook willen ze dat de hoge energiekosten die ze hebben gemaakt op advies van Welbions gedeeltelijk worden terugbetaald. Steevast was het advies van Welbions aan bewoners over de vochtproblemen: Goed warm stoken en ramen open om te ventileren. "Vanaf vandaag zullen we dit advies niet meer geven." aldus Welbions directeur Pinkhaar, die daarmee eindelijk de lange periode van dit treurige beleid doorbrak waarmee dit de bewoners op extreem hoge kosten werden gejaagd. De bewoners eisen nu met de SP dat hiervoor compensatie komt. Helaas lijkt Welbions maar een ding voor ogen te hebben: Niets doen tot de sloopbal komt. En de gemeente? De wethouder die zegt de regie over de volkshuisvesting te voeren schitterde door afwezigheid, net als zijn collega wethouders.

Het buurtcomité bezig bewoners te enquêteren over de problemen
Het buurtcomité bezig bewoners te enquêteren over de problemen.

Het volledige onderzoeksrapport
Presentatie onderzoeksresultaten

U bent hier