h

Stop de ontgroening, behoud het karakter van de oude begraafplaats

2 november 2009

Stop de ontgroening, behoud het karakter van de oude begraafplaats

De SP fractie heeft het college vragen gesteld over het onderhoud en beheer van de oude algemene begraafplaats aan de Bornsestraat. Het lijkt immers alsof het ontgroeningsmonster ook in het groenste hartje van de stad toe is geslagen.

Op een unieke historische plek, de monumentale begraafplaats aan de Bornsestraat zijn al verschillende heesters, waaronder prachtige rodondendrons gekapt. En er staat nog meer op stapel: er is een kapvergunning verleend voor 31 waardevolle grote bomen waaronder een linde, 8 esdoorns, 14 coniferen en drie hulststruiken.

prachtig monumentaal parkje met karakteristieke sfeer
prachtig monumentaal parkje met karakteristieke sfeer

In 2008 heeft de gemeente geld beschikbaar gesteld voor het opknappen van de oude begraafplaats. Daarbij was uitdrukkelijk gesteld dat het zou gaan om een "gefaseerde vernieuwing van het bomenbestand en de beplanting", .., op "een unieke plek in het centrum van Hengelo en is van grote (cultuur)historische waarde." Het lijkt nu volgens de SP wel op een complete kaalslag. Inmiddels zijn al veel heesters, waaronder prachtige waardevolle rododendrons gesnoeid en gekapt en is er een aanvraag voor de kap van tientallen waardevolle dikke bomen.

 alle heesters zijn gekapt
voorproefje van de ontgroening: alle heesters zijn gekapt

Uitvoerder is beheer stadszaken Stadsdeel Midden. De vraag is of deze beheerder, die wel ervaring heeft met het beheer van keurig aangelegd groen en plantsoenen, maar niet met dergelijke oude stadsparken wel de meest geschikte is. Het beheer van een park met veel grillige en uitgegroeide bomen is iets compleet anders dan het beheer van een willekeurig stadspark, aldus de mening van de SP. Er wordt hier te drastisch de zaag gehanteerd en geen recht gedaan aan de karakteristieke sfeer van deze prachtig natuurlijk begroeide monumentale begraafplaats. Er is naar aanleiding van de verlening van de kapvergunning bezwaar aangetekend. Er is inmiddels ook verschil van mening hierover ontstaan in het bestuur van de Vereniging Gemeenschappelijk Onderhoud (VGO); daarbij is een bestuurslid opgestapt.

Kaalslag op historisch kerkhof

U bent hier