h

Zaal zindert van verzet tegen verhoging AOW leeftijd

15 oktober 2009

Zaal zindert van verzet tegen verhoging AOW leeftijd

De zaal van het Heim museum in Hengelo was goed gevuld, met een qua leeftijd gevarieerd gezelschap. In een bij vlagen emotioneel betoog gaf professor Geert Braam aan dat de plannen voor de verhoging van de AOW leeftijd volstrekt voorbij gaan aan wat ouderdom doet met mensen. Als ervaringsdeskundige (Prof Braam is 79 jaar) toonde hij aan dat voor ouderen de tijd die ze gezond en gelukkig kunnen leven schaars is. Om die tijd maar zo met twee jaar te bekorten is wat hem betreft niet menselijk, want het treft vooral de zwakkeren.

'Van alle honderd 45 jarigen halen er 14 hun 65ste niet'
prof Geert Braam:"Van alle honderd 45 jarigen halen er 14 hun 65ste niet"

SP Tweede kamerlid Sadet Karabulut wist haarfijn te ontrafelen dat het kabinet de crisis en het spookbeeld van vergrijzing nu gebruikt om 4 miljard te willen bezuinigen. En dat terwijl PvdA, CDA en Christenunie in hun verkiezingsprogramma hadden staan dat ze niet aan de AOW leeftijd zouden gaan morrelen. "Volstrekt kiezersbedrog," aldus Karabulut, "bedoeld om de schade van de crisis veroorzaakt door de superrijken en de neo-liberalen nu af te wentelen op de armen. De grootste schande van deze tijd!"

SP kamerlid Sadet Karabulut
SP kamerlid Sadet Karabulut:" 87 % van de 64-jarigen werkt momenteel niet meer. Dit kabinet komt met plannen die de ouderen en zwakkeren treffen. Dat is niet solidair, niet sociaal en niet menselijk."

Het aantal mensen dat gezond de pensioenleeftijd haalt zal door de verhoging naar 67 afnemen.
Ook heeft ze geen goed woord over voor de zogenaamde solidariteit die gevraagd moest worden voor de jongere generatie die anders de kosten voor de AOW niet meer zouden kunnen opbrengen. De jongere generatie van nu is de oudere van straks, die ook allemaal dan 2 jaar langer moeten doorwerken tot hun pensioen. Dan leveren zij dus ook 2 jaar collectieve AOW in. Hoezo is dat dan goed voor die generatie?
Karabulut zei zwaar weer te verwachten komende vrijdag wanneer dit kabinet met hun plannen naar buiten zeggen te komen. "Want wie wind zaait zal storm oogsten." Inmiddels zijn de eerste 100.000 handtekeningen binnen, waaronder 1500 uit Hengelo.
"En we gaan daarmee door, en zullen de strijd alleen maar verhevigen!" besloot Karabulut onder luid applaus de avond.

al meer dan 100.000 handtekeningen, waarvan 1500 uit Hengelo
al meer dan 100.000 handtekeningen, waarvan 1500 uit Hengelo

U bent hier