h

Waarom Essent niet verkocht mag worden

20 april 2009

Waarom Essent niet verkocht mag worden

Op 6 mei moet Provinciale Staten van Overijssel besluiten over het voorstel van de provinciale bestuurders van CDA, PvdA en VVD om de Essent aandelen te verkopen. Al eerder wordt daarover in de Provinciale Staten van Noord Brabant besloten. De SP voert de strijd tegen de verkoop overal aan.

William van den HeuvelIn de raadsvergadering van 14 april is helaas besloten dat de gemeente Hengelo haar aandelen in Essent wil verkopen aan RWE. SP raadslid William van den Heuvel gaf in het raadsdebat alsvolgt aan waarom de SP is tegen deze verkoop is:
"De energievoorziening is een nutsvoorziening, die in handen van de gemeenschap hoort te zijn.
Hiervoor hebben we een aantal argumenten:

  • De meeste energiecentrales vergen grote investeringen met een lange doorlooptijd. Binnen de vrije markt leidt dit tot de vorming van een klein aantal zeer grote bedrijven die zo machtig worden dat ze de prijzen hoog kunnen houden en een grote politieke invloed kunnen uitoefenen. (Zie bijvoorbeeld de oliebedrijven die enorme winstmarges weten te realiseren.)
  • Het proces van overnames en fusies van de energiebedrijven leidt naar verwachting tot een klein aantal megabedrijven die te groot zijn om
    failliet te laten gaan. Dit betekent dat het bedrijfsrisico in feite bij de belastingbetaler ligt. Bij de banken die ook te groot zijn geworden om failliet te gaan hebben we onlangs gezien hoe dit kan uitpakken. Een bedrijf dat te groot dreigt te worden zou oftewel gesplitst moeten worden in stervensvatbare eenheden, oftewel in handen van de gemeenschap moeten zijn.
  • Bij de energieproductie spelen in vergelijking tot de meeste economische sectoren veel maatschappelijke effecten mee zoals het
    broeikaseffect en andere milieuproblemen, de gewenste omschakeling op duurzame energie, de leveringszekerheid en geopolitieke overwegingen. Het is veel eenvoudiger om dit rechtstreeks te regelen door de energiebedrijven in gemeenschapshanden te houden, dan om via een uitgebreide wet- en regelgeving met bijbehorend controleapparaat af te dwingen dat geprivatiseerde bedrijven het algemene belang in het oog houden.
  • De overgrote meerderheid van de bevolking, die wij worden geacht te vertegenwoordigen, is tegen de privatisering van de energiebedrijven.

Daarnaast hebben we nog extra bezwaren tegen de voorgenomen verkoop aan RWE:

  • RWE heeft een slechte staat van dienst op milieugebied (ze is de grootste CO2 vervuiler van Europa). Ook op dit moment wil ze investeren in nieuwe kolen- en kerncentrales waardoor de mogelijkheid van de overschakeling op duurzame energie in Nederland sterk wordt beperkt. De ervaringen in Duitsland met RWE zijn slecht: RWE doet er alles aan om verouderde bruinkoolcentrales te laten draaien en verzet zich fel tegen de aanscherping van milieuregels en de overschakeling op duurzame energie
  • Financieel schieten Hengelo er weinig mee op: in plaats van ieder jaar een flinke dividenduitkering krijgen Hengelo nu in één klap een flinke hoeveelheid geld. De verleiding is dan erg groot om dit geld snel en niet al te zorgvuldig uit te geven. Het voornemen van de provincie om samen met de gemeenten zo snel mogelijk en buiten de gangbare procedures om de opbrengst uit te geven doet het ergste vrezen.
  • RWE is niet gesplitst en Europa heeft onlangs besloten om geen verplichting tot splitsing van het net en het productie- en handelsdeel op
    te leggen. Het is onverstandig van Nederland om door te gaan op dit traject nu de andere Europese landen niet meedoen. "

U bent hier