h

Jongeren en makers overdonderd door sloop van de skatebaan Weusthag

29 april 2009

Jongeren en makers overdonderd door sloop van de skatebaan Weusthag

De SP fractie in Hengelo wil van de wethouder Jongerenbeleid mw. Oude Alink weten wat haar bewogen heeft om als donderslag bij heldere hemel de unieke skate en stuntfietsbaan naast de sporthal Weusthag te slopen. Tientallen jongeren en de makers van het populaire speeltoestel, de Werkgroep Skatevoorzieningen in Hengelo zijn hierdoor overdonderd.

Terwijl de werkgroep in overleg was met de gemeente met plannen voor onderhoud van de skatebaan ontvangen ze plotseling een bericht dat de volgende dag de skatebaan wordt gesloopt. Dit is bovendien vreemd omdat twee weken geleden er nog een feestje met de jongeren werd gevierd omdat de landelijke prijs "Hang Around" aan het ontwerp van jongeren was toegekend, waarbij deze plek door tientallen jongeren werd omgetoverd tot een mooiere plek met kleurige muurtekeningen rond de skatebaan, waar de wethouder zelf bij aanwezig was.

Jongeren op de plek waar hun skatebaan stond
Jongeren op de plek waar hun skatebaan stond

de unieke Skate- stuntfietsbaan in Weusthag voor de sloop
de unieke Skate- stuntfietsbaan in Weusthag voor de sloop

De SP wil van de wethouder weten op welke termijn er een nieuwe skatebaan terugkomt.
Het kan niet dat zo'n gewilde speelplek voor jongeren als een kale plek blijft staan. Bovendien is de skate cultuur inmiddels een belangrijke vorm van sport en spel voor jongeren, waar maar weinig locaties voor beschikbaar zijn. Deze skatebaan, de zogenaamde 'Ramp Spine' is uniek in Nederland, niet in het minst omdat het acht jaar geleden door Hengelose jongeren zelf gemaakt is. Nu is het zonder overleg met hen gesloopt.
"Dat doe je toch niet als, je jongerenbeleid en sport en spel hoog in het vaandel hebt staan", zo vindt de fractie.

Drugs dealen
Daarnaast wil de fractie van de wethouder weten of de plek bekend stond als plek waar drugs gedeald werd. Als dat zo is, wat heeft de gemeente dan gedaan om dit tegen te gaan, zodat de plek een speelplek en geen dealplek zou blijven. De SP fractie wil van de wethouder weten of het afbreken van de skatebaan iets te maken heeft met het dealen van drugs. De fractie neemt aan dat dit niet het geval is. "Als er rondom het stadhuis gedeald wordt, ga je het stadhuis toch ook niet slopen", aldus de fractie.

De vragen aan de wethouder
Plots is skatebaan in Hengelo weg

U bent hier