h

SP zet vraatekens bij risico's gemeentesteun bedrijven

27 januari 2009

SP zet vraatekens bij risico's gemeentesteun bedrijven

Onderstaand artikel is overgenomen uit TCTubantia van 24 januari 2009.

Sharon GesthuizenSP Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen heeft vragen gesteld aan de ministers van Financiën en Economische Zaken over de plannen van de gemeente Hengelo om plaatselijke bedrijven die door de economische recessie in zwaar weer belanden, te hulp te schieten.

Het Kamerlid wil van de ministers weten wat ze van de Hengelose plannen vinden. Kern van de vragen van Gesthuizen is of het wel een taak voor gemeenten is om bedrijven financieel te steunen of dat deze vorm van hulp door de centrale overheid moet worden georganiseerd. Verder wil het SP-Kamerlid van de bewindslieden weten hoe groot de financiële risico's zijn die gemeenten hiermee lopen en of gemeenten zelf wel in staat zijn om die risico's goed in te schatten.

Aanleiding voor de Kamervragen is het zogenaamde Actieplan Ondernemerschap waarmee wethouder Bert Otten (Sociale Zaken) de gevolgen van de economische neergang te lijf wil gaan. Het pakket maatregelen varieert van kredietverstrekking aan beginnende ondernemers en schuldhulpverlening tot het oprichten van 'sociale ondernemingen'. Bedrijven kunnen bij het stadhuis aankloppen als ze herfinanciering of een overbruggingskrediet nodig hebben voor behoud van werkgelegenheid. De wethouder wil daarvoor 2,5 miljoen euro inzetten uit het budget voor reïntegratie.

Volgens de Hengelose SP heeft een overbruggingskrediet alleen zin als het om een korte periode van recessie gaat. Bij een langdurige recessie is het slechts 'uitstel van executie'. Volgens de SP kan de overheid het beste investeren in projecten voor bijvoorbeeld sociale woningbouw om daarmee de werkgelegenheid te stimuleren.

Het Seahorse-terrrein in Hengelo
overheid moet zorgen dat betaalbare woningen worden gebouwd, zoals hier op het Seahorse-terrein, een van de vele braakliggende prairies in Hengelo.

U bent hier