h

Hengelo moet niet instemmen met verkoop Essent

15 januari 2009

Hengelo moet niet instemmen met verkoop Essent

De SP wil dat de gemeente Hengelo nee zegt tegen overname van Essent door RWE. Energiebedrijf Essent wil zich laten overnemen door de Duitse energiegigant RWE. Aanstaande maandag beslissen de aandeelhouders (waaronder de provincie en de gemeente Hengelo) of Essent serieus met RWE gaat praten. De SP-raadsfractie in Hengelo doet een dringend beroep op het college om maandag tegen de overname te pleiten en wil dit onderwerp in de raadscommissie van volgende week op de agenda zetten.

Volgens de SP is overname van Essent door RWE volstrekt ongewenst. Fractievoorzitter Mariska ten Heuw: "Zo'n overname levert een belangrijke publieke voorziening als energie nog verder uit aan de vrije markt. De winst is voor een kleine elite en de gewone man en vrouw worden speelbal van een bedrijf dat de winst wil vergroten. De overheid verliest dan de zeggenschap over de productie en levering van energie, een absolute eerste levensbehoefte van mensen.

Sinds de kredietcrisis is uitgebroken is er bij alle partijen een kentering te zien in het denken over privatisering. De SP heeft plots van alle kanten bijval gekregen in haar kritiek tegen het ongebreidelde marktdenken. Ten Heuw: "De overheid mocht zich van de vrijemarkt-denkers nooit met banken en bedrijven bemoeien. Nu moet diezelfde overheid ze namens hen redden. En de samenleving betaalt letterlijk en figuurlijk de prijs." Ten Heuw wil dat het Hengelose college leert van deze gebeurtenissen: "Dat betekent dus niet op dezelfde voet verder gaan, maar de privatisering van Essent een halt toeroepen. " Hengelo is slechts een kleine aandeelhouder maar moet volgens de SP toch een krachtig pleidooi houden voor behoud van zoveel mogelijk controle over Essent door de overheid.

Regering moet uitverkoop Essent blokkeren

U bent hier