h

SP stelt ‘autobonus’ ziekenhuismanagers aan de kaak: "Wel auto’s voor ziekenhuistop, geen weegschaal voor de kinderafdeling"

20 november 2008

SP stelt ‘autobonus’ ziekenhuismanagers aan de kaak: "Wel auto’s voor ziekenhuistop, geen weegschaal voor de kinderafdeling"

De SP Tweede Kamerfractie heeft vragen gesteld over de aanschaf van naar blijkt 5 auto’s voor de leden van het managementteam van de Ziekenhuisgroep Twente (de ziekenhuizen van Almelo en Hengelo). De managers mogen deze auto’s houden als beloning. De waarde per auto ligt rond de 40.000 euro.

De ondernemingsraad van Ziekenhuisgroep is inmiddels een procedure gestart om deze beloonauto’s aan te vechten. Een van de ziekenhuismedewerkers meldt de SP: "Al met al vinden wij dit dus schandalig: Er is een investeringsstop binnen het ziekenhuis afgekondigd. Een weegschaal voor de kinderafdeling mag niet worden aangeschaft. Ook kunnen spuitenpompen, karren en ander materiaal ten behoeve van de Operatiekamers niet worden aangeschaft. En we praten inmiddels wel over 5 auto’s."

kamervragen
SP Tweede Kamerlid Henk van Gerven heeft inmiddels de minister van volksgezondheid vragen gesteld over deze nieuwe vorm van graaien bij het topmanagement.

Schriftelijke vragen van het lid Van Gerven (SP) aan de minister van VWS over het bericht dat de Ziekenhuisgroep Twente dienstauto's wil aanschaffen voor managers.

  1. Wat is uw reactie op het bericht dat de Ziekenhuisgroep Twente vier dienstauto's heeft aangeschaft voor haar managers? (1)
  2. Is hier volgens u sprake van doelmatig gebruik van middelen? Hoe rijmt u dit met de uitspraak dat de Ziekenhuisgroep Twente dit jaar met zwarte cijfers afsluit? (1)
  3. Wat is de prijs van de auto's? Vindt u dit niet buitensporig?
  4. Hoe verhoudt dit zich volgens u tot de zorgbrede governance code?
  5. Wat is de bezoldiging van deze managers? Bent u het met ons eens dat deze managers best zelf hun auto kunnen betalen?
  6. Bent u bereid om secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een dienstauto, ook mee te laten tellen voor de maximumsalarissen of de salariscode voor bestuurders en managers in de zorg?
  7. Wilt u deze vragen beantwoorden voor het AO over topinkomens?

(1) De Pers, 19 november 2008

Rel-om-bonusauto-ziekenhuistop

U bent hier