Huis voor Europa komt niet van de grond
Huis voor Europa komt niet van de grond
In de vergadering van de raadscommissie van 23 september werd gesproken over de toekomst van het zieltogende Huis voor Europa. De SP fractie is er al langer uit, zelfs voordat er een nu eindelijk een ondernemingsplan ligt. "De stekker er uit", dat is kortweg de conclusie van de SP fractie over de plannen met het Huis voor Europa, dat sinds begin 2006 een kwijnend bestaan leidt.
Onlangs werd het reeds lang beloofde ondernemingsplan gepresenteerd. Al in januari 2007 was dit aan de Gemeenteraad beloofd. Inmiddels is een aangetrokken directeur reeds vertrokken en schiet het met de binding met de Hengelo'ers maar erg weinig op. Het overgrote deel van de gemeenteraad en het college (waarvan 3 leden overigens het bestuur van het Huis voor Europa vormen) vonden dit geen probleem en pompten sinds 1 januari 2006 meer dan €300.000 in het Huis voor Europa.
SP raadslid Floor van Grouw over het onlangs gepresenteerde plan: “Als SP zijn we zeer kritisch geweest op het Huis voor Europa, wat dat betreft kunnen we kort zijn: het is eigenlijk geen plan maar meer een stand van zaken, en wat ons betreft daarin vrij eerlijk: ‘Het is niks’ en ‘Het wordt niks’.”
Waarom is het niks?
Het ondernemingsplan geeft hier zelf inzicht in: “Het Huis voor Europa is er tot op heden niet in geslaagd zijn doelstellingen zodanig vorm te geven dat het Huis voor Europa zich in de Hengelose c.q. Twentse samenleving een plaats heeft kunnen verwerven. Het Huis voor Europa heeft tot nu toe voor de plaatselijke c.q. regionale samenleving te vage, onduidelijke doelstellingen”. Tevens wordt er vastgesteld dat “er uiteindelijk weinig producten tot stand zijn gebracht”.
Dit is een harde constatering voor een stichting die al bijna 3 jaar actief is en ruim 3 ton aan Hengelo’s subsidie geld heeft opgeslokt. Ook worden de huidige activiteiten benoemd, waaronder één “eigen”: een verhalenkoffer (gekregen van de Europese Commissie) die men uitleent aan basisscholen in Twente. Alle andere vier activiteiten zijn gratis hulp bij een radioprogramma of gratis assistentie bij de organisatie van evenementen door anderen. In dit voorjaar werden er nog veertien activiteiten benoemd, die overigens ook slechts enkele keren een Hengelose doelgroep hadden. Deze activiteiten hebben geen vervolg gekregen….
Waarom wordt het niks?
In de toekomst kijken is altijd lastig. Alle signalen wijzen er echter op dat “het niks wordt”: Als vage doelgroep geldt ‘de Twentse samenleving’.
Dat er ook weinig enthousiasme voor het initiatief is blijkt uit de magere steun die het elders verwerft. Tot nu toe zijn de enige subsidieverstrekkers de gemeente Hengelo en een tweetal “Europese clubs”. Regionale subsidies van provincie, regio Twente of Euregio konden niet worden binnengehaald, ook Den Haag heeft geen subsidie willen geven. Ten opzichte van voorgaande begrotingen is de hoeveelheid subsidiegeld waarop men meent te kunnen rekenen dramatisch gedaald.
Als we kijken naar de inhoud van het ondernemingsplan, dan valt op dat de financiële stand van zaken nog slechter is dan in dit voorjaar werd voorgespiegeld. De posten voor huur, voeren van financiële administratie en het salaris van de directeur zijn niet opgenomen of als p.m. punt opgevoerd. De gemeente Hengelo schenkt deze zaken aan het Huis voor Europa. Totaal is dit dus minstens € 50.000 extra subsidie per jaar. Hier komt, als er geen tegenvallers zijn of komen, nog extra geld bovenop. Het ondernemingsplan geeft namelijk aan dat ook in de jaren na 2009 nog gelden van de gemeente Hengelo nodig zullen zijn, dit terwijl de gemeenteraad had besloten om alleen voor 2009 nog wat meer te geven (onder voorbehoud van een goed plan) maar daarna geen subsidie meer te verstrekken.
Daarnaast zal de rol die het Huis voor Europa gaat spelen nog verder moeten worden uitgewerkt en moeten de gesprekken met de diverse relaties hier over nog worden gevoerd. Volgens de SP zouden dit nu juist zaken zijn die je in een compleet ondernemingsplan mag verwachten.
De gemeenteraadsfractie van de SP vind dat de raad nu maar eens de “stekker eruit moeten trekken”. Dat heeft dan bovendien als voordeel dat de drie leden van het Hengelose college die in het Stichtingsbestuur van Huis voor Europa zitten zich eindelijk weer eens volop aan hun echte werk kunnen zetten, namelijk het besturen van de stad en niet van een huis dat niet draait en geen fundament heeft.
De - wel zinvolle - invulling van een informatiepunt voor burgers over Europa kan prima worden vormgegeven in de bibliotheek. Dit wordt overigens ook in het ondernemingsplan benoemd. Het uitlenen van een verhalenkoffer past hier ook goed bij.