h

Gemeente schoffeert buurtbewoners en Turkse vereniging

29 oktober 2008

Gemeente schoffeert buurtbewoners en Turkse vereniging

Op 28 oktober was de publieke tribune in de gemeentevergaderzaal opnieuw gevuld met boze bewoners van de Groenhofstraat en omgeving en voor de tweede maal binnen een half jaar tijd wees de raadscommissie de wethouders terug naar de gesprekstafel. Voor de Turkse vereniging TAAB betekent het het zoveelste uitstel in een onderhandelingstocht van 10 jaar naar een permanente bestemming voor hun vereniging in Hengelo.

Het gaat allemaal om de geplande verkoop van het Scoutingterrein aan de Groenhofstraat. Vorig jaar had de gemeente dit perceel inclusief het gebouw gekocht van de scoutingvereniging, waarna het aan de vereniging TAAB werd aangeboden. De gemeente is al jarenlang op zoek naar een gebouw voor TAAB, omdat deze vereniging door de gemeente was uitgekocht en vervolgens op tal van plaatsen in Hengelo een tijdelijke locaties was aangeboden. Een voorlaatste poging om ze aan de van Alphenstraat te huisvesten strandde vanwege een toegezegde locatie voor een beheerderswoning. Deze kon naar later bleek niet op de locatie naast Ponystal 't Geerdink gevestigd worden, waarna ze in hun niet ideale tijdelijke vestiging aan de Breemarsweg moesten blijven. Maar ook daar moesten ze deze zomer wijken vanwege de aanleg van de laan Hart van Zuid, het megaproject van van Wijnen en de gemeente.

Het scoutinggebouw aan de Groenhofstraat
Het scoutinggebouw aan de Groenhofstraat

In alle haast werd deze zomer door wethouder ter Ellen een koopcontract met TAAB rondgemaakt en aan de gemeenteraad aangeboden. De bewoners moesten de plannen uit de krant lezen, wat leidde tot grote woede. In juni stuurde de gemeenteraad op voorstel van de SP de wethouders terug naar de buurt om de mensen de gelegenheid te geven informatie over de plannen te krijgen en hun wensen en bezwaren kenbaar te maken. Toen daar van alles mis ging greep SP raadslid Vincent Mulder in: "In september heb ik de wethouders nog gevraagd hoe het stond met het organiseren van een bijeenkomst met bewoners en TAAB. Wethouder Oude Alink zei dat zo'n bijeenkomst niet meer hoefde en de ander (Weber) zei dat die bijeenkomst er nog moest komen. Het enige waar de bewoners voor kwamen opdagen was een gesprek met de wethouder en wat ambtenaren, waarbij TAAB wel uitgenodigd maar niet aanwezig was. Verder had TAAB bewoners uitgenodigd voor een kennismaking, maar waarbij de gemeente afwezig was. De gemeente schijnt niet te begrijpen dat ze niet maar zo kunnen sollen met bewoners, en dat ze daarmee ook TAAB nog verder laten bungelen. Dit is een hele valse start voor TAAB op die locatie. Daar moet de gemeente zich rekenschap van geven. Zo ga je niet met een vereniging en niet met bewoners om."
Op voorstel van de SP fractie is nu besloten het voorstel voor de verkoop van de eerstvolgende raadsagenda te halen en er pas mee terug te komen als er een bevredigend overleg met bewoners en TAAB heeft plaatsgevonden

U bent hier