h

SP eist stop bomenkap Veldwijk Zuid (update)

11 september 2008

SP eist stop bomenkap Veldwijk Zuid (update)

Naar aanleiding van de plannen voor het kappen van een rij Zilverlindes en Esbomen in Veldwijk Zuid stelt heeft de SP fractie aan het college van B en W gevraagd om deze plannen onmiddellijk te stoppen en eist met de bewoners het behoud van de bomen.

De bomen aan de Mispelstraat die Woonpartner wil omzagen

Het gaat om een rij van 7 statige zilverlindes aan de Mispelstraat. Tijdens het begin van de zomervakantie heeft de kapvergunning aanvraag in het Hengeloos Weekblad vermeld gestaan. Bij navraag blijkt dat het Hengeloos Weekblad in die buurt niet of vrijwel niet wekelijks ontvangen wordt.
Daarnaast is het zo dat de kap strijdig is met de plannen voor de wijkaanpak die de gemeenteraad in april dit jaar genomen heeft: deze bomen staan specifiek vermeld op een lijst van te behouden waardevolle bomen. De SP fractie heeft navraag gedaan bij een aantal bewoners. Zij waren niet op de hoogte van de plannen en zeer geschokt toen ze hoorden dat de bomen zouden worden omgezaagd.

SP raadslid Vincent Mulder vindt het zeer wrang, dat de bewoners niet van deze plannen op de hoogte zijn gesteld zodat ze op tijd bezwaar hadden kunnen maken. Mulder: “Juist deze week heeft de gemeenteraad weer besloten om – tegen onze zin – heel veel extra geld te besteden aan zogenaamde communicatie met de bewoners. Maar fatsoenlijk de mensen op de hoogte stellen door even aan te bellen of via een brief te informeren is er niet bij. Deze overval in de vakantie is een klap in het gezicht van de bewoners die houden van hun groene buurt. De bewoners van de Mispelstraat moeten na de kap aankijken tegen een sloopflat en daarna nieuwbouw. Die bomenrij kan hun dat besparen.”
Mulder vindt dat de gemeente actief naar de mensen toe moet, in plaats van dat de bewoners moeten gaan zoeken naar informatie die over hun woonomgeving gaat.
Meer informatie van de bewoners over deze zaak is te lezen op www.berflotribune.nl .
De Natuur en Milieuraad heeft wel tijdig bezwaar aangetekend tegen de bomenkap.


De vragen aan het college:

Onze fractie heeft van bewoners in Veldwijk Zuid vernomen dat een rij van 7 Zilverlindes in de Mispelstraat zal worden omgezaagd. Ook zullen 9 bomen rondom het speelveldje bij de hoek Klimopstraat - Kamperfoeliestraat, waaronder twee forse eiken en twee essen, binnenkort worden omgezaagd. Dit hebben ze te horen gekregen van een medewerker van de woningcorporatie. Bij naspeuring is hen gebleken dat op 7 juli er een melding van de kapvergunning in het Hengeloos weekblad heeft gestaan. De bewoners zijn erg geschokt door deze geplande Boomkap. Met de bewoners hebben wij dan ook de volgende aanmerkingen op deze gang van zaken:

  1. De bewoners zijn noch door de woningcorporatie, noch door de gemeente van tevoren geïnformeerd over de plannen voor deze boomkap.
  2. Het heeft (NB) aan het begin van de zomervakantie in de gemeentelijke advertentie in het Hengeloos weekblad gestaan.
  3. In de advertentie stond de te kappen rij van 7 Zilverlindes vermeld als zich bevindend aan de Kamperfoeliestraat, achter huisnummers 2 t/m 72; terwijl als locatie vermeld had moeten staan de Mispelstraat.
  4. Het Hengeloos Weekblad is –zo bleek ons - in deze maanden niet in deze buurt verspreid geweest.
  5. Vanuit de gemeente en de woningcorporaties wordt er hoog opgegeven over de communicatie met de bewoners, middels het blaadje Berflo Mooi. In dit huis aan huis blaadje is het voornemen tot bomenkap ook niet vermeld. Noch is vanuit dit project de moeite genomen de omwonenden over de plannen te informeren en hen te wijzen op de mogelijkheid bezwaren te maken tegen de kap.

Veel bewoners in de buurt zijn tegen de kap van deze bomen. Het zijn prachtige bomen die de wijk een mooi groen karakter geven en waarvoor het volgens onze fractie zeker niet nodig is ze vanwege de herstructuringsplannen ze te kappen.
In de kapvergunningsaanvraag door HBS Ons Belang wordt melding gemaakt van het feit dat de bomen zouden lijden aan zogenaamde "plakoksels". Dit is echter geen erkende boomziekte die aanleiding zou kunnen geven tot kap. Ook hoeven de bomen niet te verdwijnen vanwege bouwwerkzaamheden.
Bovendien zijn deze bomen in het aan de raad in april dit jaar vastgestelde Inrichtingsplan Openbare Ruimte Veldwijk Zuid aangemerkt als te behouden bomen in het plangebied, waarvan de 7 zilverlindes en de 2 essen als te behouden waardevolle bomen.

Vandaar dat we het college deze vragen willen voorleggen:

  1. Is het bij het college bekend dat de kapvergunning strijdig is met het aangenomen inrichtingsplan voor Veldwijk Zuid en
  2. Is het bekend dat er feitelijk geen goede reden ("plakoksels") bestaat deze bomen te kappen.
  3. Is het college met ons van mening dat de informatievoorziening over deze plannen niet optimaal is geweest, zeker gezien de beloofde en vastgelegde extra inzet die bij de herstructurering moet worden gepleegd in communicatie met de bewoners.
  4. Is het college van plan om de kap van deze bomen te heroverwegen en met de Hengelose Woningcorporatie en de bewoners eerst het gesprek te voeren, waarbij behoud van de bomen de inzet is.

U bent hier