h

De prairies van Hengelo

14 mei 2008

De prairies van Hengelo

Tijdens de bespreking van de Hengelose woningbouwnotitie heeft de SP fractie onder het motto geen praatjes maar plaatjes haar bijdrage in een fotopresentatie geleverd. De presentatie ging in op een recent interview met wethouder ter Ellen over de woningbouw in Hengelo waarin hij een pleidooi hield voor meer hoogbouw in de stad. Alle kritiek daarop vond hij maar onzin: "We leven niet ergens op een prairie", aldus de CDA wethouder van financiën.

Als het aan het gemeentebestuur ligt wordt er de komende jaren in Hengelo wel gesloopt, maar niet of nauwelijks gebouwd. Dat is nu al overal in de stad zichtbaar, op minstens twintig locaties in de stad zijn er 'prairies', braakliggende terreinen die al jaren wachten op te bouwen woningen. Die plannen zijn er wel, soms al bekrachtigd door de gemeenteraad, maar er wordt niet gebouwd. Reden hiervoor is dat de bouwplannen uitgaan van de bouw van veel dure appartementen. En de vraag naar dergelijke appartementen is zeer laag. Een goed voorbeeld van zo'n braakliggend terrein is de locatie van het oude politiebureau aan de Marskant.

braakliggend terrein aan de Markant

De gemeente zou dan ook wat de SP betreft volop moeten aandringen op de bouw van woningen waar wel vraag naar is, namelijk betaalbare huur en koopwoningen. De grootste kritiek heeft de SP op de massale sloop van betaalbare woningen. In buurten waar veel huurwoningen staan wil de gemeente samen met de corporaties Ons Belang en St. Joseph massaal woningen slopen. Zo staat er in Veldwijk de sloop van 1050 betaalbare woningen op stapel, en zijn de bewoners van Klein Driene opgeschrikt met cijfers van de sloop van nog een 269 woningen bovenop de dichtgespijkerde honderd woningen aan de Händelstraat.

dichtgetimmerde woningen aan de Händelstraat

Vincent Mulder tijdens de visuele presentatie van deze afbraak in Hengelo: "Het gaat om woningen van 260 tot 340 euro huur per maand die worden gesloopt. De staat van de meeste van deze woningen is niet slecht. Renovatie is een mogelijkheid die niet eens overwogen lijkt te worden. Nee, na sloop komen er koop en huurwoningen terug, waarbij voor die laatste huizen minimaal een huurprijs van 490 euro moet worden betaald. Bewoners van te slopen woningen wordt vooraf wijs gemaakt dat als ze willen, ze terug kunnen keren naar hun buurt. Maar velen voelen zich bedrogen als blijkt dat de huurprijzen zo fors gestegen zijn."
Maar ook vindt de SP het onbegrijpelijk dat daardoor juist de mensen met de laagste inkomens de dupe worden van het in het slop geraakte woningbouwbeleid, terwijl de vraag naar met name betaalbare eengezinswoningen zeer hoog is. Wekelijks reageren honderden mensen op dergelijke schaars aangeboden huurwoningen.
"Hengelo jaagt haar huurders op, tot zelfs over de gemeentegrens en wat er in Hengelo overblijft zijn met hekken omheinde prairies waar als het aan het gemeentebestuur van CDA PvdA en Groenlinks ligt de komende jaren niet gebouwd wordt."

De fotopresentatie.

U bent hier