h

Wat lezers aan de krant schrijven over de thuiszorg

3 maart 2008

Wat lezers aan de krant schrijven over de thuiszorg

Het SP-spotje over de thuiszorg heeft heel wat reacties opgeroepen. In dit artikel enkele reacties uit de regio. Het eerste is overgenomen uit de TcTubantia van 25 februari en het tweede is een reactie van thuiszorgwerkers geplaatst op 1 maart 08.

Spotje SP toont de naakte waarheid

stop uitverkoop thuiszorgDe SP heeft sinds kort een reclamespotje over thuiszorg waarbij een oudere vrouw zich uitkleedt. De eerste keer dat ik het spotje zag, schrok ik. Moet dat nu op zo'n manier. Maar hoe vaker ik het spotje zie, hoe meer begrip ik krijg voor de ontstane situatie. Sinds een jaar wordt ik ook door de thuiszorg geholpen bij het wassen. Hoe zou CDA Kamerlid Jan de Vries het zelf vinden als er in een jaar tijd twintig verschillende thuiszorgmedewerkers bij je in huis komen om jou te wassen. Het is heel moeilijk om maar steeds weer iemand anders over de vloer te hebben die je komt wassen en in jouw spullen zit te graaien. En voor de overige huisgenoten is het ook niet leuk als er weer een vreemde over de vloer komt. Ook moet je iedere keer weer vertellen wat er gedaan moet worden en waar alles ligt. Soms heb ik het idee dat ik op vakantie ben in m'n eigen huis. Volgens De Vries zou dit spotje angstgevoelens bij ouderen aanwakkeren, maar in de praktijk is dit de werkelijkheid. En dit geldt niet alleen voor ouderen, er zijn ook steeds meer jongeren die gebruik maken van de thuiszorg en voor hen is dit net zo erg. Dit spotje gaat dan alleen nog maar over het wassen. Hoeveel verschillende medewerkers krijg je wanneer je van meer zorg afhankelijk bent?
Ik begrijp dat het voor de thuiszorgmedewerkers ook niet gemakkelijk is, vooral bij plotselinge ziekte is het moeilijk om vervanging te vinden omdat het vaste personeel dan al is ingepland. Dan ben je blij dat er toch iemand komt om je te wassen. Volgens mij is dit ook het grootste probleeem bij thuiszorg en daar zou eens iets meer aandacht aan besteed moeten worden. Iedereeen is toch blij dat je tegenwoordig nog zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunt blijven wornen, maar zo wordt het er niet leuker op.
Dit spotje is naar mijn mening dus niet misleidend, maar de 'naakte waarheid'.

Anita van der Struik, Hengelo

SP-spotje

Wij, verplegenden en verzorgenden van een thuiszorgorganisatie in Markelo willen hierbij reageren op een artikeltje in de krant van 6 februari. Hierin reageert de CDA-er Jan de VRies op het reclamespotje van de SP over het uitkleden van de thuiszorg. Dhr. de Vries vindt het spotje beledigend voor werkers in de thuiszorg. Wij, die werkers in de thuiszorg, zijn blij met het spotje en voelen ons zeker niet beledigd. Wij ervaren dagelijks de gevolgen van de bezuinigingen aan den lijve en aan het lijf van onze clienten. Helaas is het maar al te waar dat het ons, in toenemende mate, onmogelijk wordt gemaakt om aan alle wensen en vragen van cliënten te kunnen voldoen. Het zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen met hulp van de thuiszorg staat ernstig onder druk. De werknemer is gedwongen om steeds flexiberer te werken om binnen de te krappe budgetten te blijven en de client niet de dupe te laten worden.
Gelukkig is er bij de overheid blijkbaar wel genoeg budget om ons voor wel 40 procent van onze werktijd bezig te houden met het aanvragen van indicaties en andere administratieve werkzaamheden. Andere instellingen hebben er weer een dagtaak aan om al deze gegevens te verwerken en op juistheid te controleren. Wij zijn ervan overtuigd dat er niet te weinig geld is voor de thuiszorg, maar dat het zeer verkeerd besteed wordt.
We zijn blij dat de SP de ernst van de situatie inziet.

Verplegenden en verzorgenden thuiszorg in Markelo

Het SP-spotje.

U bent hier