h

SP wil af van inschrijfgeld voor woningzoekenden

11 maart 2008

SP wil af van inschrijfgeld voor woningzoekenden

In het kader van de discussie over de zwaarte van de lasten voor inwoners van Hengelo wil de SP graag af van lasten voor de groep van wachtenden op een geschikte huurwoning. De SP noemt het jaarlijks betalen van dit inschrijfgeld een vorm van “wachtgeldbelasting”, waarvoor de ingeschreven woningzoekende niets terugkrijgt.

Veel gemeenten, waaronder Enschede, kennen een prima inschrijfregeling die de woningzoekende niets kost. In Hengelo betaalt een woningzoekende met een gemiddelde wachttijd van 2,5 jaar 63, 50 euro. Met name ouderen die voor een geschikte seniorenwoning vaak langer moeten wachten betalen voor ieder jaar 18,50 euro erbij. Dit levert de woningcorporaties jaarlijks een melkkoe van ruim een kwart miljoen euro, waarvoor de wachtenden weinig tot niets geleverd krijgen.

De SP dringt al jaren bij de gemeente aan om samen met de verhuurders het woningtoewijzingsbeleid te herzien en de wachttijd te verkleinen. Het aantal ingeschreven woningzoekenden in Hengelo bedraagt rond de 12.000. De socialisten vinden dat de gemeente met de woningcorporaties om de tafel moet en moet aansturen op het afschaffen van het inschrijfgeld.

De SP fractie stelt het college hierover vragen in de raadsvergadering van 11 maart. Hieronder de volledige tekst daarvan.

Vragen aan het college over specifieke lokale lasten

Er is onlangs bekend geworden dat dit jaar in Hengelo de gemeentelijke heffingen de hoogste zijn in de regio (zie ook de vragen van Progressief Hengelo). Er is echter nog een andere kostenpost, die met name voor huurders en woningzoekenden geldt en waarbij de lasten voor Hengeloers ook veel hoger zijn dan in de rest van de regio.

Steeds meer ingeschreven woningzoekenden wachten op een huurwoning. Er is een groeiend aantal van meer dan 12.000 ingeschrevenen in Hengelo die wachten op een huurwoning. Zij wachten gemiddeld 2, 5 jaar op een woning en zijn in die tijd jaarlijks inschrijfgeld verschuldigd. Voor een woningzoekende in Hengelo betekent dat bij 2,5 jaar wachttijd een bedrag van 63,50 euro. In Almelo betaalt men slechts eenmalig 12 euro en in Enschede betaalt men helemaal geen inschrijfgeld.

Voor seniorenwoningen is de gemiddelde wachttijd in Hengelo nog langer, waarbij deze ouderen dus voor ieder jaar 18,50 euro extra betalen voor het wachten. De SP fractie dringt al meer dan een jaar aan op een actuele gemeentelijke visie op de ontwikkeling van de woningvoorraad in Hengelo én op het woningtoewijzingsbeleid. Dit is keer op keer toegezegd, maar steeds uitgesteld. Vandaar nu de volgende concrete vragen:

  1. Is het college het met de SP eens dat hier sprake van een ‘wachtlijstbelasting’ die vooral als melkkoe fungeert (opbrengst rond 3 ton jaarlijks)
  2. Is het college ook van mening dat hierdoor de lasten voor mensen die zoeken naar een andere woning in Hengelo onevenredig hoog zijn. Immers het inschrijfgeld verhoogt niet de kans om sneller een woning te krijgen; het echte probleem, namelijk het tekort aan betaalbare huurwoningen wordt hiermee niet aangepakt.
  3. Is het college bereid om met de Hengelose woningcorporaties aan te dringen op het afschaffen van het inschrijfgeld voor woningzoekenden zoals dat in veel plaatsen waaronder Enschede praktijk is.

Rapport van de SP Tweede Kamerfractie over inschrijfgeld.
TcTubantia

U bent hier