h

Uraniumtransport geblokkeerd

17 januari 2008

Uraniumtransport geblokkeerd

Vlak na vertrek van het uraniumtransport uit Gronau is de trein tot stilstand gebracht door een menselijke blokkade. Zes uur lang is de trein opgehouden en is transport onmogelijk geweest.

wachten op de uraniumtreinVerschillende actievoerders waaronder die van de SP stonden in Hengelo klaar voor een protestactie tegen het transport van Uranium per spoor door Nederland. Zij konden op berichten van de blokkade huiswaarts keren.
Het gaat om een lading verarmd Uranium die bij Urenco Gronau na het verrijkingsproces als restafval is vrijgekomen. Dit verarmde Uranium wordt van Gronau per spoor via Münster, Rheine, Bad Bentheim en via Hengelo naar Rotterdam gereden. Vandaar wordt het per schip naar Rusland vervoerd.

De actievoerders stellen zich met hun actie teweer tegen het vervoer en de export van radioactief afval, vrijgekomen bij Urenco naar landen buiten de EU. Door te suggereren dat het om een “bruikbaar” materiaal gaat voor uraniumverrijkingsfabrieken in Rusland wordt wetgeving omzeild, die de export van dit afval verbiedt.
Urenco fabrieken in Gronau en Almelo verrijken verarmd uranium, waarmee de grondstof voor kernenergie wordt gewonnen. Het afval - nog meer verarmd - is geenszins ongevaarlijk, en blijft stralingsgevaarlijk materiaal.
De opslag van dit afval is in West Europa omstreden en met name in Duitsland waar het verzet tegen atoomtransporten groot is. Urenco heeft moeten bevestigen dat er vanavond opnieuw een transport plaats vindt. In Gronau staat een speciale treinstellen gereed en in de Rotterdamse Haven wordt een speciaal voor dit transport beschikbaar schip van Wagenborg ingezet. Naar verwachting zal de trein rond 22.30 uur de grens bij Oldenzaal passeren.

wachtende actievoerders in Hengelo
wachtende actievoerders in Hengelo

U bent hier