h

SP vragen over thuiszorgmedewerkers zonder werk en cliënten zonder hulp

11 januari 2008

SP vragen over thuiszorgmedewerkers zonder werk en cliënten zonder hulp

Fractievoorzitter Mariska ten Heuw van de SP heeft tijdens de speciale raadsvergadering antwoord op de schrijnende situatie in de thuiszorg gevraagd. Vanwege de nieuwe aanbestedingen zijn een aanzienlijk aantal huishoudelijk verzorgenden (HV2) aan de dijk gezet. Eind vorig jaar zijn hun arbeidscontracten door de thuiszorgorganisatie Carint stopgezet.

Mariska ten HeuwVeel ontvangers van de thuiszorg zijn door de gemeente vorig jaar geïndiceerd voor de goedkopere alphahulp, terwijl ze eerder huishoudelijke verzorging (HV2) ontvingen. Als gevolg hiervan zijn er niet voldoende alphahulpen beschikbaar en komt hun zorg in de knel. De SP bereiken berichten van mensen die nu weken moeten wachten op thuiszorg. Dit is een gevolg van de uitvoering van de WMO die gemeenten verplicht om de thuiszorg aan te besteden.

Hieronder de tekst van de vragen:

Geacht college,

Op grond van artikel 39 van het Reglement van Orde van de gemeenteraad leggen wij u onderstaande vragen voor. Wij willen graag mondelinge beantwoording van deze vragen. Conform artikel 39 lid 3 van het reglement dient deze beantwoording ons inziens plaats te vinden in de eerstvolgende raadsvergadering zijnde 10 januari aanstaande.

Op 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning in werking getreden. De invoering van deze wet is met grote veranderingen en verschuivingen gepaard gegaan met name op het terrein van de huishoudelijke hulp. Zoals bekend worden verreweg de meeste mensen door de gemeente geïndiceerd voor Huishoudelijke Verzorging I (Alphahulp). Dit heeft als gevolg dat er steeds minder cliënten zijn en dus werk is voor Thuiszorgmedewerksters die Huishoudelijke Verzorging II leveren.

Thuiszorgorganisaties zijn met de gemeente een overeenkomst aangegaan over te te leveren en geïndiceerde zorg aan onze inwoners. Gelet op de sterk teruglopende werkzaamheden voor medewerkers die Huishoudelijke verzorging II leveren zijn aan het eind van 2007 op grote schaal arbeidsovereenkomsten met medewerkers opgezegd. Wij zijn ons ervan bewust, dat dit primair een zaak is van de werkgevers in de thuiszorg, hoewel wij zeer ernstige bedenkingen hebben tegen deze gang van zaken.

Het leveren van zorg aan onze inwoners is echter wel de verantwoordelijkheid van de gemeente. In dat verband hebben wij de volgende vragen:

  1. Is het college op de hoogte van de actuele situatie, waarbij veel thuiszorgmedewerkers geen arbeidsovereenkomst meer hebben;
  2. In ieder geval tot 1 juli 2008 lopen de oude AWBZ indicaties nog door. Weet het college zeker of op dit moment die geïndiceerde zorg nog geleverd wordt nu veel arbeidsovereenkomsten zijn opgezegd.
  3. Heeft het college gesprekken gehad met de contractpartners over mogelijke knelpunten en hoe die opgevangen worden?

U bent hier