h

SP tegen verhoging grondprijzen voor sociale woningbouw

2 mei 2007

SP tegen verhoging grondprijzen voor sociale woningbouw

De SP voorziet een verdere daling van het aantal betaalbare huurwoningen in Twente. In plaats van de corporaties te leiden tot het verhogen van het aantal sociale huurwoningen dwingen de Twentse gemeentebesturen hen met hogere grondprijzen slechts tot het investeren volgens de markt, iets wat eigen is aan gewone projectontwikkelaars.

De colleges van de Twentse Netwerkstad gemeenten stellen voor om de hoogte van de grondprijzen voor sociale woningbouw meer markgericht vast te stellen door de prijs te koppelen aan die van de vrije sector. Dit betekent dat de prijzen worden verhoogd van 40 naar 70% van het markt tarief en op termijn naar de volledige marktprijs. Op dit moment bestaan er grote verschillen in de prijzen per m2 binnen de Netwerkstad gemeenten. Het voorstel dient ertoe op dit punt tot afstemming te komen.

De reden om de bouwgrond voor sociale huurwoningen goedkoop te houden voor woningcorporaties ligt in de taak die zij hebben voor het bouwen van betaalbare sociale huurwoningen. Bij het streven naar volledige marktprijzen voor bouwgrond (zoals wordt voorgesteld) zullen nieuw te bouwen sociale huurwoningen verliesgevend zijn. Volgens de Twentse gemeentebesturen is het echter wel reëel om de grondprijzen te verhogen naar een marktconform tarief, omdat de corporaties de verliezen op de sociale woningbouw dan zelf gaan dragen.

Hiervoor worden de volgende mogelijkheden gesuggereerd:

  1. De corporaties kunnen meer rendabele koopwoningen bouwen.
  2. Nieuw te bouwen sociale huurwoningen kunnen een tijd lang verliesgevend worden verhuurd en dan worden verkocht om de eerder geleden verliezen te dekken.
  3. De corporaties kunnen tot een kwart van hun woningen verkopen.

Van volkshuisvesters tot projectontwikkelaars.
Met dit voorstel ontslaan de gemeentes de corporaties nog meer van hun al zeer gekrompen taak van volkshuisvesting. Waar de gemeenten denken de corporaties zo te dwingen hun geld in sociale woningbouw om te zetten zullen ze naar alle waarschijnlijkheid tegendraads reageren.Alle mogelijkheden die de corporaties hebben om hun “verliezen te dekken” zullen er nog meer toe leiden dat de voorraad sociale woningen aanzienlijk vermindert en dat de corporaties nog meer moeten gaan concurreren met projectontwikkelaars.

De SP vindt dit een verkeerde ontwikkeling om de volgende redenen:

  1. De wachtlijsten voor sociale huurwoningen zullen nog langer worden.
  2. De huizenprijzen worden nog verder opgedreven.
  3. De corporaties komen nog minder aan hun eigenlijke taak toe.

SP voorstellen:

  1. Daarom wil de SP niet instemmen met het verhogen van de grondprijzen voor sociale woningbouw naar marktconforme tarieven, maar stelt voor om juist de lage tarieven te handhaven en daar in Netwerkstad verband afstemming over te bereiken.
  2. Verder stelt de SP voor om in de contracten met de corporaties als tegenprestatie voor de lage grondprijs afspraken te maken over maatschappelijk gewenste zaken als energierendement van de huurwoningen en belangrijke investeringen in de woonomgeving.

U bent hier