h

SP in actie tegen Uraniumtransport

11 mei 2007

SP in actie tegen Uraniumtransport

Actievoerders van de SP hebben in de avond van 9 mei een protestactie gehouden tegen het transport van uranium per spoor door Nederland. Met fakkels en spandoeken werd een wake gehouden.

Het ging om een lange goederentrein met verarmd uranium dat bij Urenco Gronau na het verrijkingsproces als restafval is vrijgekomen. Dit verarmde Uranium wordt van Gronau per spoor via Münster, Rheine, Bad Bentheim en via Hengelo naar Rotterdam gereden. Vandaar wordt het per schip naar Rusland vervoerd. Vanwege een brandende trein bij Borne werd het aangekondigde transport door de stremming echter uitgesteld.

aktievoerders tegen transport radioactief afval
tientallen actievoerders laat op de been bij het spoor in Hengelo oost

De actievoerders stellen zich met hun actie teweer tegen het vervoer en de export van radioactief afval, vrijgekomen bij Urenco naar landen buiten de EU. Door te suggereren dat het om een "bruikbaar" materiaal gaat voor uraniumverrijkingsfabrieken in Rusland wordt wetgeving omzeild, die de export van dit afval verbiedt. Enige tijd geleden sloot Rusland een omstreden nucleair verdrag met Iran, dat daardoor over de mogelijkheden voor kernwapenproductie zal kunnen beschikken. Of Rusland het nucleaire materiaal - verkregen uit het afval van Urenco - ook doorverkoopt naar Iran is nog onduidelijk.

aktievoerders tegen transport radioactief afval

Urenco fabrieken in Gronau en Almelo verrijken verarmd uranium, waarmee de grondstof voor kernenergie wordt gewonnen. Het afval - nog meer verarmd - is geenszins ongevaarlijk, en blijft stralingsgevaarlijk materiaal. De opslag van dit afval is in West Europa omstreden en met name in Duitsland waar het verzet tegen atoomtransporten zeer groot is. Urenco heeft moeten bevestigen dat er vanavond opnieuw een transport plaats vindt. In Gronou staat een speciale treinstellen gereed en in de Rotterdamse Haven is een speciaal voor dit transport beschikbaar schip van Wagenborg.

U bent hier