h

Raad van toezicht HBS Ons Belang: eigenbelang voorop.

25 augustus 2006

Raad van toezicht HBS Ons Belang: eigenbelang voorop.

SP raadslid Vincent Mulder reageert op de berichten over declaraties van 152.000 euro in 2005 door de raad van toezicht van de Hengelose Woningstichting, deze reactie is geplaatst in Twente Vandaag van 26 augustus.

"De torenhoge declaraties van de leden van de raad van toezicht van de Hengelose Bouwstichting Ons Belang staan helaas niet op zichzelf.
Onlangs kwam een adviescommissie van minister Dekker van Volkshuisvesting onder leiding van Arnold Schilder van De Nederlandsche Bank (DNB) ook tot de conclusie dat woningcorporaties te veel goedkope huurwoningen afstoten. Dat komt volgens die commissie "doordat het toezicht zich vooral richt op hun financiën en minder op hun maatschappelijke prestaties". "Op bijna alle terreinen is het toezicht nu onder de maat," stelt de commissie. "Alleen de financiële controle is goed, maar daardoor ontstaat een 'perverse prikkel' om niet te investeren in sociale huurwoningen."
Waar die perverse prikkel toe kan leiden blijkt nu ook maar weer duidelijk uit de declaraties van de raad van toezicht van de Hengelose bouwcorporatie.
Overigens heeft de minister onlangs nog, toen onder andere bleek dat de directies van de woningcorporaties zichzelf schandelijke salarissen toekenden, juist die raden van toezicht aangewezen als het controleorgaan op dit soort van uitwassen.
Opmerkelijk in die zin is de reactie van PvdA fractievoorzitter Wim Winter in de TCTubantia van 24 augustus , die "schrikt" van de gedeclareerde bedragen, om vervolgens te denken "er zal wel een reden voor zijn". Hoe naïef kun je zijn, als je dan ook nog stelt: "Ze (de woningcorporaties vm) komen op voor de mensen met de kleine beurs," en "ze lijken het geld met bakken weg te gooien".
Om voor de heer Winter maar even duidelijkheid te scheppen: Nee, ze gooien het geld niet met bakken weg. Ze verdelen het als raad van toezicht en directie onder elkaar. En het bouwen voor de mensen met de kleine beurs was vast niet een overweging van de PvdA voorman toen zijn fractie een maand geleden akkoord ging met plannen van Domijn, de Enschedese Woningbouwcorporatie (directiesalarissen van ver boven een ton) om in het plan M2 aan de Marskant in Hengelo alleen maar dure woningen te bouwen.

U bent hier