h

Ruim baan voor projectontwikkelaar, minder ruimte voor de Willemschool.

20 juli 2006

Ruim baan voor projectontwikkelaar, minder ruimte voor de Willemschool.

De Hengelose gemeenteraad heeft gisteren in de laatste zitting voor de vakantie ingestemd met de plannen voor het gebied in de omgeving van de Marskant, het zogenaamde M-kwadraat. Dit ondanks grote bezwaren van omwonenden van het plangebied, met name uit de Dichtersbuurt.

Deze bewoners waren met tientallen aanwezig aan het begin van de verhitte raadsvergadering. Hun bezwaren betroffen met name de bouw van hoge flats langs de Marskant en op de plek waar nu het postkantoor nog staat. De bouw van nog meer kantoorruimte en te dure woningen leidt slechts tot meer leegstand, aldus hun woordvoerder W. Vermeulen.

alleen dure woningbouw gepland
M-kwadraat: dure woningbouw in plaats van betaalbaar.

"De verliezers zijn inderdaad de huidige omwonenden van het plangebied", aldus SP raadslid Vincent Mulder. "Maar de kinderen uit de buurt, die hebben pas echt verloren" Mulder wees daarbij op een overeenkomst tussen de gemeente met de projectontwikkelaar Domijn die door de raad werd goedgekeurd, waarbij de nieuwe school onder een flat wordt gebouwd en waarin de speelruimte van de school drastisch wordt verminderd. De SP fractie kiest daarmee de kant van de directie van de Willemschool, die tijdens de onderhandelingen met de gemeente veel meer speelruimte hadden bedongen, namelijk een buitenspeelplaats die evengroot is als die ze nu hebben en een speelzaal / gymzaal die net groot genoeg is om te om te volleyballen. De directie voelt zich nu - op zijn zachts gezegd - bedrogen.

De SP diende verschillende wijzigingsvoorstellen in, waaronder ook het voorstel voor voldoende speelruimte naar de wensen van de school, die geen steun kregen van de coalitiefracties PvdA en Groenlinks. Met hun instemming krijgen de kinderen in de nieuwe Willemschool dus veel minder speelruimte.
Onbegrijpelijk vindt Mulder, net zo onbegijpelijk als de bereidheid van de collegepartijen om de projectontwikkelaar Domijn de mogelijkheid te bieden om in het plangebied van M- Kwadraat geen sociale woningen te bouwen. "Daar komen flats met dure appartementwoningen. En dat terwijl collegepartij PvdA zo zegt te hechten aan sociale woningbouw."
Ook het SP voorstel om tenminste 20 % sociale woningbouw te bouwen in dit plangebied werd door de collegepartijen niet overgenomen. Integendeel, het plan biedt nu de volle mogelijkheid voor de sloop van 53 betaalbare huurwoningen en 23 goedkope koopwoningen aan de Beatrixstraat en de Marshof. Bovendien wordt er gekozen voor dure flats ("appartementen en penthouses") aan de "parkachtige groene" Marskant en sociale woningbouw in het gebied naast discotheek New York, een onrustig nachtelijk uitgaansgebied.

alleen dure woningbouw gepland
Rechts de huidige Willemschool in het plangebied. Straks onder een flat met minder ruimte!

U bent hier