h

mensen in instellingen gaan kopje onder door nieuwe zorgstelsel

25 april 2006

mensen in instellingen gaan kopje onder door nieuwe zorgstelsel

SP fractie stelt indringende vragen om compensatie aan het college

Honderden mensen in verpleeghuizen en andere instellingen als bijvoorbeeld de psychiatrie gaan financiëel kopje onder tals gevolg van het nieuwe zorgstelsel. De SP fractie kreeg verschillende signalen van mensen uit instellingen, personeel en bewoners, over hun ten hemel schreiende situatie die hen letterlijk uitkleedt. Dit is reden voor de fractie om het college van B en W te vragen hun mooie intenties waar te maken om de extra kosten door het nieuwe zorgstelsel voor mensen in instellingen te compenseren. Tot dusver bleef het bij mooie woorden.

De SP stelde de volgende vragen:

Hengelo, 22 april 2006

Geacht college,

Op 1 januari 2006 is de nieuwe Zorgverzekeringswet ingevoerd. In de commissie Werk en Zorg van januari heeft onze fractie al voorzichtig stilgestaan bij geluiden die haar hadden bereikt met betrekking tot de inkomensproblemen als gevolg van de invoering van het nieuwe Zorgstelsel en de daaraan verbonden premies.

Door uw college is toen geantwoord dat middels de collectieve verzekering, waarvan de premie direct op de uitkering wordt ingehouden, voor klanten van de Sociale Dienst het risico van onverzekerd zijn wordt beperkt. Onze fractie heeft uw college toen echter al gewezen op het feit, dat de groep mensen die negatieve financiële gevolgen ondervindt van het nieuwe Zorgstelsel veel groter is. Gewezen werd bijvoorbeeld op de groep ouderen met AOW of mensen met een uitkering via het UWV (WIA/WW).

De afgelopen periode horen wij in toenemende mate zeer schrijnende verhalen van mensen die in de intramurale instellingen in onze gemeente verblijven, zoals de verpleeg- en verzorgingstehuizen en bijvoorbeeld Mediant. De inkomenssituatie is na 1 januari 2006 voor een groot deel van deze groep mensen ook sterk veranderd.

Mensen in intramurale instellingen, die geen pensioen of een ander aanvullend inkomen hebben, beschikken gemiddeld over een zak- en kleedgeld van rond de € 270 per maand. Dit bedrag is wettelijk vastgesteld door de Minister van Volksgezondheid. Dit bedrag blijkt echter bij lange na niet voldoende om van te kunnen leven.

Wij schetsen u het volgende bestedingspatroon aan vaste lasten van een 60-jarige vrouw die permanent is opgenomen in een verpleegtehuis.

Zorgverzekering € 100
Zorgtoeslag € 34 plus
Verplichte wasserijkosten € 40
Verzekeringen € 23
Uitvaartverzekering € 20
Abonnement krant € 20
Lidmaatschap kerk € 15
Mobiele telefoon € 15 (nodig in verband met handicap)
Kapper € 15
Vervoerskosten € 30
Lidmaatschap reumaver/patienplatform € 15

Totaal € 259

Het inkomen dat deze vrouw heeft is het vastgestelde zak- en kleedgeld van € 270 per maand.
Mensen houden dus geen geld over voor lidmaatschap van verenigingen (sociale contcaten), kleding, cadeaus, persoonlijke uitgaven, boeken etc.

Dit leidt bij onze fractie tot de volgende vragen

  1. Is uw college bekend met de toegenomen financiële problemen van mensen in intramurale instellingen in onze gemeente?
  2. Ziet uw college mogelijkheden om voor mensen in intramurale instellingen, bijvoorbeeld via de bijzondere bijstand, naar oplossingen te zoeken?
  3. Kunnen we op korte termijn hiertoe nadere voorstellen tegemoet zien en besteedt u daarin ook aandacht aan de samenwerking met het personeel van de intramurale instellingen op dit punt.

kamervragen SP

U bent hier