h

SP betreurt afblazen van linkse coalitie in Hengelo

22 maart 2006

SP betreurt afblazen van linkse coalitie in Hengelo

Maandagavond 20 maart hebben informateur Bert Otten en fractievoorzitter Wim Winter van de Partij van de Arbeid de SP laten weten dat zij niet kiezen voor de vorming van een linkse coalitie in Hengelo. De SP betreurt dat zeer, omdat er na de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart een historische kans lag om in Hengelo na 12 jaar een écht ander beleid te gaan voeren.

Na de eerste informatieronde is er vrijdag 17 maart een ruim twee uur durend verdiepend gesprek geweest. Daarbij waren van de kant van de SP fractievoorzitter Mariska ten Heuw en raadslid William van den Heuvel aanwezig. De onderwerpen die in het eerste gesprek als geschilpunten tussen beide partijen waren uitgesproken zijn ook toen weer uitgebreid aan de orde geweest. Het gesprek verliep in een constructieve sfeer waarbij over een weer is verkend wat de mogelijkheden zijn om tot overeenstemming te komen.

Toekomst sociale woningbouw:

Een van de belangrijkste onderwerpen waar geen overeenstemming over werd bereikt is de toekomst van de sociale woningbouw in Hengelo en de daarmee samenhangende herstructurering. Het scenario is op dit moment dat er van de 13.000 huurwoningen 3.000 op de nominatie staan gesloopt te worden. Die woningen bevinden zich allemaal in het goedkope segment. In het belang van het behoud van de sociale woningbouw verzet de SP zich tegen sloop van deze woningen zolang niet wordt gegarandeerd dat er weer woningen in hetzelfde goedkope segment voor terugkomen. De ervaring leert echter dat dat nooit het geval is. Renovatie van deze woningen is dan verreweg de beste optie.

Een ander beleid

De SP heeft ook duidelijk aangegeven op sociaal terrein en voor de versterking van de wijken een ander beleid te willen in Hengelo. In een coalitie met de SP zou dat ook zichtbaar moeten worden. Dat betekent dat de SP de ontwikkeling van Hart van Zuid wil vertragen om daarmee geld vrij te spelen voor noodzakelijke investeringen in de wijken (meer groenonderhoud, beter wijkbeheer (afval), meer activiteiten in de wijken en meer voorzieningen) en verbetering van het sociaal beleid. De SP acht een lager tempo in de ontwikkeling van Hart van Zuid verantwoord: enerzijds omdat er nu reeds veel leegstand is in kantoorgebouwen en woningbouw en verder bouwen voor leegstand geen aantrekkelijk optie is, anderzijds omdat Hengelo zich juist zou moeten onderscheiden als aantrekkelijke vestigingsgemeente met goede woon- en wijkvoorzieningen.
Andere onderwerpen die zijn besproken, maar waarover wederzijds geen grote verschilpunten bestonden waren de grote bezwaren tegen bouwen in Schalmeden, de bezwaren tegen doortrekken van de Laan van Driene, het afzien van nieuwe grote investeringen in het marktplein, en het werk maken van het mobiliteitsbeleid
(bus en fiets).

De SP vindt het wrang dat na de duidelijke keuze van de kiezer voor links de PvdA zich weer in de armen van het CDA laat zakken. Daar heeft de PvdA als grootste partij heel wat uit te leggen.

U bent hier